από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- λωτοί ώριμοι
- μήλο πράσινο
- κανέλα 1 ξυλάκι
- ζάχαρη (500 γραμμάρια στο 1 κιλό πολτού)
- λικέρ πορτοκάλι
- ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένω τους λωτούς.
Καθαρίζω τα φρούτα από τα φλούδια τους βάζοντας τα σε ένα μπόλ.
Κόβω τους λωτούς σε μικρά κομμάτια βάζοντας τα σε μια κατσαρόλα.
Καθαρίζω τα μήλα και τα βάζω στο μούλτι και τα πολτοποιώ.
Ρίχνω τον πολτό στην κατσαρόλα και αρχίζω τον βρασμό.
Περνώ τα φλούδια από τους λωτούς από τον μύλο των χορταρικών.
Τον πολτό που βγάζουν τα φλούδια τον ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνω και το ξύσμα λεμονιού.
Βράζω την μαρμελάδα για 30 με 40 λεπτά.
Κατεβάζω την μαρμελάδα από την φωτιά και την αφήνω για καμιά ώρα να ξεκουραστεί.
Ξαναβάζω την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις πάρει βράση προσθέτω την ζάχαρη.
Αφήνω να βράσει ανακατεύοντας την μαρμελάδα συνεχώς για να μην μου κολλήσει.
Όταν πήξει η μαρμελάδα την κατεβάζω.
Τότε προσθέτω και το λικέρ και ανακατεύω για να ενωθεί με την μαρμελάδα
Την βάζω σε αποστειρωμένα βάζα
Παρατηρήσεις
ι.
Επειδή οι λωτοί δεν περιέχουν πυκτίνη οπότε δεν πήζει καλά η μαρμελάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα ζελατίνης.
2.
Προσωπικά χρησιμοποίησα λιγότερη ζάχαρη
Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μαρμελάδα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω την γνώμη ότι δεν χρειάζεται ζελατίνη , τον ρόλο αυτό τον έχει το πράσινο μήλο που περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα πηκτίνης. Επίσης όσο πιο άγουρα είναι τα φρούτα περιέχουν περισσότερη πηκτίνη .