Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΛΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- λωτοί ώριμοι
- μήλο πράσινο
- κανέλα 1 ξυλάκι
- ζάχαρη (500 γραμμάρια στο 1 κιλό πολτού)
- λικέρ πορτοκάλι 
- ξύσμα λεμονιού



Εκτέλεση

Πλένω τους λωτούς.
Καθαρίζω τα φρούτα από τα φλούδια τους βάζοντας τα σε ένα μπόλ.
Κόβω τους λωτούς σε μικρά κομμάτια βάζοντας τα σε μια κατσαρόλα.
Καθαρίζω τα μήλα και τα βάζω στο μούλτι και τα πολτοποιώ.
Ρίχνω τον πολτό στην κατσαρόλα και αρχίζω τον βρασμό.
Περνώ τα φλούδια από τους λωτούς από τον μύλο των χορταρικών.
Τον πολτό που βγάζουν τα φλούδια τον ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνω και το ξύσμα λεμονιού.
Βράζω την μαρμελάδα για 30 με 40 λεπτά.



Κατεβάζω την μαρμελάδα από την φωτιά και την αφήνω για καμιά ώρα να ξεκουραστεί.
Ξαναβάζω την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις πάρει βράση προσθέτω την ζάχαρη.
Αφήνω να βράσει ανακατεύοντας την μαρμελάδα συνεχώς για να μην μου κολλήσει.
Όταν πήξει η μαρμελάδα την κατεβάζω.
Τότε προσθέτω και το λικέρ και ανακατεύω για να ενωθεί με την μαρμελάδα
Την βάζω σε αποστειρωμένα βάζα 

Παρατηρήσεις

ι.
Επειδή οι λωτοί δεν περιέχουν πυκτίνη οπότε δεν πήζει καλά η μαρμελάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα ζελατίνης.
2.
Προσωπικά χρησιμοποίησα λιγότερη ζάχαρη

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μαρμελάδα !
    Έχω την γνώμη ότι δεν χρειάζεται ζελατίνη , τον ρόλο αυτό τον έχει το πράσινο μήλο που περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα πηκτίνης. Επίσης όσο πιο άγουρα είναι τα φρούτα περιέχουν περισσότερη πηκτίνη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή