Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΑΥΤΕΡΟΣ




από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
 Για τον χυλό
- μοσχοσίταρο (4-5 κλωνάρια)
- ξερά κρεμμύδια
- πιπεριές Φλωρίνης
- καρότα
- καυτερές πιπεριές μπόλικες
- ντομάτες ώριμες
- αλάτι
Για τον τραχανά
- προζύμι
- αλεύρι


Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν όλα τα υλικά που έχουμε για τον χυλό. 
Μόλις βράσουν καλά αφαιρούμε το μοσχοσίταρο και όλα τα υπόλοιπα τα περνάμε από ένα τρυπητό για να μείνουν οι φλούδες .
 Έτσι παίρνουμε τον χυλό.
Το νερό που έβρασαν τα λαχανικά δεν το πετάμε.
Κάνουμε προζύμι και προσθέτουμε τον χυλό . 
Αν θέλουμε να κάνουμε μπόλικο τραχανά βάζουμε εκτός από τον χυλό και νερό , αυτό που έβρασαν τα λαχανικά.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο , όσο για να γίνει μια σφικτή ζύμη.  
Αφήνουμε 3-4 μέρες έτσι και κάθε φορά που φουσκώνει, εμείς τον ζυμώνουμε και κατεβαίνει.
Αφού περάσουν οι 3-4 μέρες είναι έτοιμος!!!
Η τον τρίβουμε στην σήτα και τον στεγνώνουμε ή τον χωρίζουμε σε μερίδες και τον βάζουμε στην κατάψυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου