Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΛΤΕΣ ΚΥΔΩΝΙΟΥ


από την Βασιλική Σούμπαση-Μανουηλίδου


Υλικά για τον πελτέ
-  κυδώνια (καθαρισμένα 2 κιλά)
- 6 φλιτζάνια νερό
- 5 φλιτζάνια ζάχαρη
- μερικά φύλλα αρμπαρόριζας
Υλικά για το κυδωνόπαστο
- βρασμένα κυδώνια
- ζάχαρη
- καβουρντισμένο σουσάμι

Εκτέλεση για τον πελτέ
Καθάρισα τα κυδώνια τα σκέπασα με νερό και τα έβρασα για μισή περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
Μετά έβαλα πάνω σε μια κατσαρόλα το σουρωτήρι με μια τσαντίλα τα άδειασα μέσα και τα άφησα όλη την νύχτα.
Την άλλη μέρα μέτρησα το νερό και για κάθε φλιτζάνι νερού έβαλα 3/4 ζάχαρη.
Ήταν 6 φλιτζάνια νερό και έβαλα 5 φλιτζάνια ζάχαρη. Έβαλα μερικά φύλλα αρμπαρόριζας και το έβρασα μέχρι να δέσει καλά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι σημαντικό ν' αφήσουμε τα κυδώνια να στραγγίσουν χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου γιατί διαφορετικά θα θολώσει ο πελτές.

Εκτέλεση για το κυδωνόπαστο
Τα βρασμένα κυδώνια τα πολτοποίησα έβαλα ζάχαρη και τα έβρασα μέχρι να γίνει ένας πολύ σφιχτός πολτός.
 Άπλωσα τον πολτό σε ταψάκι με λαδόκολλα και τον άφησαν αρκετές μέρες για να στεγνώσει.

 Τον έκοψα κομμάτια και τον τύλιξα με καβουρντισμένο σουσάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου