Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ



 από την Ioanna Zagkla

Υλικά
 Για τη μπεσαμέλ
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. Βούτυρο
-  3 κρόκους
- 100 γρ. αλεύρι
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα μακαρόνια
- 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
- 2 αυγά
- 100 γρ. φέτα
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ελαιόλαδο
Για τον κιμά
- 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, δάφνη)

Εκτέλεση
Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.


 Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
Στην αρχή το μείγμα είναι πάρα πολύ σφιχτό και θέλει επιμονή για να γίνει καλό αλλά καθώς ρίχνουμε όλο και πιο πολύ γάλα τόσο πιο ωραία γίνεται η μπεσαμέλ μας.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς.
Αφαιρούμε από τη φωτιά. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους
Τέλος προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι/μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 1 κ.σ. που το χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής.
Για τα μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό.
Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στο φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.
Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας, το μαϊντανό και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.
Κρατάμε τα μακαρόνια στην άκρη.


Για τον κιμά: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε. Στη συνέχεια ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία στο μέτριο προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν και τον κιμά.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, μυρωδικά όπως θυμάρι ή ρίγανη και δάφνη και τον κύβο και 1 κούπα νερό. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του το φαγητό. Μπορεί να πάρει και 40 λεπτά.


Για το παστίτσιο:Στον κιμά ρίχνουμε το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα.
Στον πάτο του ταψιού 35 Χ 25 εκ., βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.


Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου