Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΟΝΤΗΣ


από την Giota Haropoulou

Υλικά
για την ζύμη
- 500 γρ αλεύρι
- 4 κ.σ λάδι
- 2 κ.σ τσίπουρο
- 1 κ.σ. αλάτι
- χλιαρό νερό λίγο περισσότερο από 1 φλ. του τσαγιού.
για τη γέμιση
- 2 κούπες περίπου τυριά
-  λίγο λάδι
-  πιπέρι
-  μυρωδικά.

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά έως να έχουμε μια μαλακή ζύμη και τη χωρίζουμε σε 2 μπαστούνια και κάθε μπαστούνι σε 7 κομμάτια. Βάζουμε σε ένα ταψί τα μπαλάκια σκεπασμένα να ξεκουραστούν. Ανάβουμε το φούρνο στους 2500 αντιστάσεις.
Ανοίγουμε ένα ένα τα πρώτα 7 μπαλάκια σε διάμετρο 20εκ.λαδωνουμε ελαφρά την επιφάνεια και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Το τελευταίο δεν το λαδώνουμε. 
Κατόπιν και τα 7 μαζί τα τρυπάμε πολλές φορές με πιρούνι για να μη γλιστράνε και τα ανοίγουμε σε ένα φύλλο όσο το ταψί μας περίπου 40εκ. 
Βάζουμε αυτό το φύλλο στο λαδωμένο ταψί απλώνουμε τη γέμιση και κάνουμε το ίδιο με τα άλλα 7 φύλλα. Αφού σκεπάσουμε με αυτά τη πίτα τη λαδώνουμε.
Εγώ ράντισα και με νερό, και τη ψήνουμε περίπου μισή ώρα ανάλογα το φούρνο.


Όταν ψηθεί χωρίζουν τα φύλλα ένα ένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου