Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ




από την Evi Nikolaidou

Υλικά

- μελιτζανάκια μικρά 1 κιλό
- ζάχαρη 1 κιλό
- νερό 2 φλιτζάνια
- γαρύφαλλα όσα και τα μελιτζανάκια
- αμύγδαλα τα διπλάσια από τα μελιτζανάκια
- μενονι το χυμό απο 2 -3 λεμόνια


Εκτέλεση

Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια απο τα μελιτζανάκια.
Τα καθαρίζω και τα βάζω να πάρουν μια βράση σε μια κατσαρόλα που έχω βάλει πιάτο πάνω απο τα μελιτζανάκια για να μην επιπλέουν.
Βράζουν για 5 λεπτά υπολογλιζοντας τον χρόνο απο τότε που ξεκινά να βραζει.
Τα κατεβάζουμε και τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό.
Ξανακάνουμε αλλη μια φορά την ιδια διαδικασία.
Όταν τα ξεπικρίσουμε τους κάνουμε μια σχισμή για να βάλουμε το αμύγδαλο.
Βάζουμε το μελιτζανάκι σε μια λεκάνη με νερό και τον χυμό των λεμονιών και τα αφήνουμε γιοα 3-4 ώρες να σφίξουν.
Τα αφαιρούμε όταν πρέπει και αφού τα στίψουμε προσεκτικά βάζουμε 1με 2 αμύγδαλα στην σχισμή και καρφώνουμε και το γαρύγαλλο.
Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να πάρουν βράση και τότε προσθέτουμε τα μελιτζανάκια.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε το γλυκό απο την φωτια και το αφήνουμε να μείνει για 24 ώρες στο σιρόπι.
Την επομένη βάζουμε νά πάρει μια βράση με το χυμό του άλλου λεμονιού. 
Αν το γλυκό μας φαίνεται παραβρασμένο βγ'αζουμε τα μελιτζανάκια και δένουμε μόνο το σιρόπι.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου