Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΛΕΥΚΟ(ΑΥΓΑΤΟ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΟ) ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ




από  Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- δαμάσκηνα αυγάτα(ειναι τα λευκά δαμασκηνα)περίπου 50 κομμάτια
- ζάχαρη 1 κιλό
- νερό ένα ποτήρι
- ασβέστης
- ξυνό 2-3 κουταλιες 


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα δαμάσκηνα από το φλούδι του και με μια πρόκα βγάζουμε σπρώχνοντας το κουκούτσι.
Έχουμε βάλει το νερό με το ξυνό σε μια λεκάνη νκαι ρλιχνουμε στην λεκάνη τα καθαρισμένα δαμάσκηνα για να μην μαυρίσουν.
Το αφήνουμε για λίγη ώρα.
Έχουμε βάλει νερό σε λεκάνη και ρίχνουμε και διαλύουμε τον ασβέστη.
Ξεπλένουμε τα δαμάσκηνα από το ξυνό και τα ρίχνουμε για 3-4 ώρες μέσα για να σφίξουν.
Τα αφαιρούμε όταν έρθει η ώρα και τα ξεπλένουμε ποολλές φορές για να απομακρύνουμε τον ασβέστη.
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και μόλις λιώσει  ρίχνουμε τα δαμάσκηνα.
Τα δαμάσκηνα θα βγάλουν αρκετά υγρά.
Τα βράζουμε για περίπου μισή ώρα ξαφρίζοντας το γλυκό κατά διαστήματα.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα έτσι ζεστό όπως είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου