Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ


από την Αποστολοπούλου ΄Αννα

Υλικά
Για το περιτύλιγμα
- Αμπελόφυλλα φρέσκα για περίπου 100 ντολμάδες.
 Για τη γέμιση
- Τρεις κουταλιές της σούπας λάδι
- Δυο ξερά κρεμμύδια μέτρια
-2ύο κολοκυθάκια μέτρια
- 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι (προαιρετικά) 
- 1 καρότο μέτριο
άνηθο 3-4 κλωνιά ψιλοκομμένα
- μάραθο 2 κλωνιά ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές της σούπας σπανάκι ψιλοκομμένο
- δυόσμο 4-5 φυλλαράκια ψιλοκομμένα
- 1 κούπα ρύζι μπασμάτι
- αλάτι μια κουταλιά της σούπας
- πιπέρι 
Για τη σάλτσα
- 1 λεμόνι
- 3 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπα γιαούρτι


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα, κατόπι τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει έως το χρώμα τους να γίνει βαθύ πράσινο (κάτι λιγότερο από 5 λεπτά, όχι παραπάνω).
Σβήνουμε τη φωτιά.
Έπειτα τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη τα κολοκυθάκια το καρότο και τα αναμιγνύουμε με τον άνηθο, το μάραθο, το σπανάκι και το δυόσμο – όλα ψιλοκομμένα – όπου τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και μαζί με το λάδι τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα στη φωτιά για να μαραθούν, όταν «μελώσουν» ρίχνουμε – εάν θέλουμε το κουκουνάρι – και σε δυο λεπτά το μίγμα με τα λαχανικά (κολοκυθάκια, καρότο, σπανάκι κ.τ.λ.) μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και τα γυρίζουμε απαλά συνέχεια με μία κουτάλα. 
Σε λίγο ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε τη γέμιση στη φωτιά για πέντε λεπτά ακόμη. 
Η γέμισή μας είναι έτοιμη!
Τύλιγμα
Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από τη κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα για φύγουν τα περισσότερα υγρά. 
Έπειτα στρώνουμε επάνω σένα ρηχό πιάτο ένα αμπελόφυλλο (με τις ίνες προς τα επάνω) βάζουμε επάνω του μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο, εκεί που βρισκόταν το κοτσάνι, πιάνουμε την αριστερή πλευρά και τη φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, το ίδιο κάνουμε και με την αριστερή μεριά. Κατόπι το τυλίγουμε σαν ρολό. 
Έτσι έχουμε ένα ντολμαδάκι!
Αφού λοιπόν τυλίξουμε όλα τα φύλλα με τη γέμιση σε ντολμαδάκια, στρώνουμε δυο τρία αμπελόφυλλα για να καλύψει τη βάση μιας κατσαρόλας και από επάνω τους τοποθετούμε σε κυκλική πορεία τα ντολμαδάκια που θα γίνουν δυο στρώσεις . 
Τους βάζουμε δυο ποτήρια νερό κι από πάνω ένα πιάτο, ανάβουμε σε μέτρια ένταση τη φωτιά για μισή ώρα με σαράντα λεπτά, ανάλογα πάντα την εστία που έχει η κάθε νοικοκυρά.
Στο τέλος ετοιμάζουμε τη σάλτσα καθώς ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού και τα τρία ψιλοκομμένα κλωνιά μαϊντανό σε μισή κούπα γιαούρτι όπου τα αναμιγνύουμε όλα μαζί (εγώ προσθέτω και τρείς κουταλιές νερό για να γίνει πιο υδαρές η σάλτσα).
Σερβίρουμε ζεστά είτε κρύα τα ντολμαδάκια με ξεχωριστή τη σάλτσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου