Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΛΑΔΕΝΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-  3,5 νεροπότηρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-  1 κούπα ελιές δίχως το κουκούτσι
- αλάτι χοντρό
- λίγο δεντρολίβανο
- λάδι
- προζύμι (η μαγιά)

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι,  με λίγο λάδι και το προζύμι. Αν δεν έχουμε προζύμι ρίχνουμε 1 φακελάκι ξερή μαγιά. 
Εδώ βλέπουμε το προζύμι μας!!!



Ρίχνουμε χλιαρό νερό μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική.
Την σκεπάζουμε και περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.



Εν τω μεταξύ ξεκουκουτσιάζουμε τις ελιές και τις χοντροκόβουμε.


Σε ένα γουδί βάζουμε το δεντρολίβανο με λίγο χοντρό αλάτι και το κοπανάμε. Έτσι θα βγάλει όλα τα αρώματα του.


Όταν φουσκώσει το ζυμάρι μας, λαδώνουμε ένα ταψί καλά και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη. Την πατάμε με τις παλάμες μας  και την ανοίγουμε μέχρι να καλύψει όλο τα ταψί μας.
Λαδώνουμε τη ζύμη και διασκορπίζουμε τις ελιές μας. Πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και το κοπανισμένο δεντρολίβανο.


Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 0 και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Καλή μας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου