Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΩΡΑΙΤΙΚΗ Η ΓΑΛΟΠΙΤΑ




από τη Giota Ηaropoulou

Υλικά

-1 λίτρο φρέσκο γάλα
-1 φλιτζάνι εβαπορέ
-1 φλ. κρέμα γάλακτος. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μόνο φρέσκο γάλα 1 ½  λίτρο.
-1 ½  φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- ½  φλ. Φαρίνα
 αν θέλετε βάζετε μόνο 2 φλ. σιμιγδάλι.
- ξύσμα λεμόνι πορτοκάλι η μόνο ένα από τα 2 η και κανένα
- 3 αυγά για τη κρέμα και ένα για το τέλος
- 1 ½  φλ ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- 4 κσ βούτυρο η λάδι
- κανέλα και ζάχαρη για το τέλος.

 Εκτέλεση
 Ζεσταίνουμε το γάλα και σιγά σιγά σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Αφού αρχίζει λίγο να πήζει προσθέτουμε τα 3 αυγά και τη ζάχαρη που τα έχουμε από πριν χτυπήσει σε ένα μπολ μαζί. Συνεχίζουμε με τις βανίλιες, το βούτυρο και τέλος το ξύσμα. Εννοείται οτι δε σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα! 
Μόλις η κρέμα μας πήξει όσο εμείς θέλουμε την αποσύρουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τη ρίχνουμε μέσα. 
Από πάνω σκορπίζουμε το 4ο αυγό ελαφρά χτυπημένο να πάει παντού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα και να πήξει αρκετά. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο τη πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. 
Αν θέλετε αντί για κρυσταλλική ζάχαρη που βάζω εγώ στο τέλος εσείς πασπαλίστε με άχνη. Καλή επιτυχία! 
Να σημειώσω ότι το 4ο αυγό είναι προαιρετικό. Το βάζουμε γιατί δίνει μια ωραία κρούστα στη πίτα μας. 
Επίσης μη περιμένετε να στεγνώσει για να τη βγάλετε από το φούρνο, όταν φτάσει σε μια κατάσταση ας πούμε σαν μισοπηγμένο ζελέ είναι μάλλον έτοιμη, γιατί όταν κρυώσει παγώνει το βούτυρο και μαζί με τα αυγά την σφίγγουν και κόβεται όπως στην φωτο.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή 

Στο χωριό του πατέρα μου βάζουν τη μισή ζάχαρη και προσθέτουν λίγο αλατάκι και μάραθο. Εξ άλλου σε αυτή τη συνταγή η ζάχαρη είναι υποκειμενικό μέγεθος. Αρκεί να σου αρέσουν οι κρέμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου