Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ(ΤΣΑΠΟΥΡΝΑ)


από την Ioanna Zagkla

Υλικά

- 1 κιλό τσάπουρνα (μύρτιλα)
- μήλα διαφόρων ειδών
-  3-4 βανίλιες φρούτο.
(Όλα μαζί, μήλα και βανίλιες άλλο 1 κιλό)
-  1 λεμόνι
- ζάχαρη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μύρτιλα από τα κοτσανάκια τους και τα πλένουμε καλά. 
Καθαρίζουμε και τα μήλα. 


Όταν τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε -τα μήλα πάντα- τα βάζουμε για κάνα τέταρτο σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. 


Όταν έρθει η ώρα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα  αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε μέσα στο νερό της κατσαρόλας τα μύρτιλα για κάνα τέταρτο επίσης, με το χυμό από το μισό λεμονάκι. Όταν γίνουν, βάζουμε τα μύρτιλα σε τρυπητό και τα στουμπάμε για να μας μείνει μόνο το κουκούτσι... όσο μπορούμε. 


Στον πολτό που θα έχουμε προσθέτουμε και τα μήλα μας και  μ ένα ραβδομπλέντερ να νιανιαρουμε (που λέει και μια ψυχή) όσο θέλουμε και τα βάζουμε σε ταψί στο φούρνο. 


Αφήνουμε να πιει τα περισσότερα ζουμιά του και κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη. Από πριν έχουμε μετρήσει πόσες κούπες πολτός μας βγαίνει και βάζουμε τη μισή ζάχαρη.


Πριν το τέλος προσθέτουμε και το λεμονάκι και με καυτή τη μαρμελάδα μας πλέον τη βάζουμε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, τα γυρνάμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι για μια μέρα... του ανάποδου! 
Καλή επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου