Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΑΦΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ (Κυπριακό φαγητό)





από την Phobe Eleftheriadou

Υλικά 

- 1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια 
- 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια 
- 2-3 κουταλιές κόλιανδρο ξερό φρέσκοκοπανισμένο 
- 2 ποτήρια του κρασιού κόκκινο κρασί 
- Αλάτι - πιπέρι
- Λάδι 


Εκτέλεση


πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας με ένα κομμάτι χαρτί. Σε κατσαρόλα βάζουμε λάδι και το τσιγαρίζουμε. Σβήνουμε με το μισό κρασί και προσθέτουμε μια κουτάλια κόλιανδρο. 
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού , προσθέτουμε τόσο νερό όσο να ψηθεί το κρέας. 
Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να ψηθεί το κρέας και να πιει τα υγρά. 
Εγώ πρόσθεσα και μανιτάρια φρέσκα μόλις τσιγάρισα το κρέας και τα έφερα μια βόλτα. 
Τηγανίζουμε τις πατάτες. 

Επειδή είναι σε μεγάλα κομμάτια αν χαραχτούν ψήνονται καλύτερα μέχρι μέσα. Τις τηγανισμένες πατάτες τις βάζουμε σε κατσαρόλα με καπάκι και ανάβουμε το μάτι στο δυνατό. 
Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί τον κόλιανδρο και αλάτι. Κλείνουμε το καπάκι και με προσοχή αντινάσουμε την κατσαρόλα να ανακατευτούν οι πατάτες. Το κάνουμε μέχρι να πίνουν όλο το κρασί. 
Αντινάσουμε : με πετσέτα πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και κρατάμε και το καπάκι και προσπαθούμε να ανακατευτούν οι πατάτες μου κουνώντας την κατσαρόλα. 
Καλή επιτυχία















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου