Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΛΕΜΟΝΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΑΔΑ


από τον ΑΓΓΕΛΟ ΚΟΥΚΟΥΛΗ.

Υλικά 

- 8 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια (ακέρωτα, βιολογικά) 
- 1 κιλό ζάχαρη 
- 1½ ποτήρι νερό 
- ½ λεμόνι (το χυμό)
Εκτέλεση
Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και τα ξύνουμε ελαφρά εξωτερικά. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Τώρα έχουμε 32 κομμάτια (τέταρτα) φλούδες. Κόβουμε τις φλούδες αυτές σε μπαστουνάκια η τα καρουλιάζουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. 
Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε.
Αφήνουμε τα καρουλάκια για λίγες ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό. Έπειτα, τα ακουμπάμε πάνω σε χοντρή πετσέτα της κουζίνας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. (Αυτό μπορούμε να το κάνουμε το βράδυ και να δέσουμε το γλυκό την επόμενη μέρα).
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄.
Τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 10΄ και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό και να αποβάλουν οι φλούδες την υγρασία τους στο σιρόπι. Έπειτα, το ξαναβάζουμε να βράσει μέχρι να δέσει το γλυκό. 
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Δεν ξεχνάμε να ξαφρίζουμε το γλυκό όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύουμε. Το σιρόπι είναι δεμένο όταν βάζουμε λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι και φυσώντας σχηματίζονται κύματα.

ΛΕΜΟΝΑΔΑ 


Υλικά
- 300 γρ. χυμός λεμονιού, φρέσκος
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι, το ξύσμα του
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πάνω από μπεν μαρί (δηλαδή στερεώνουμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει), έως ότου η ζάχαρη λιώσει και γίνει ένα σιρόπι.
 Αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε βάζα ή ένα μπουκάλι. Διατηρείται για 3 μήνες στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου