Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 1
φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα
- 40
γρ μαγιά νωπή
- 250
γρ ζάχαρη
- 200
γρ φρέσκο βούτυρο
- 1
κουταλάκι γλυκού μαστίχα
- 1
κουταλάκι μαχλέπι
-  ½
ποτήρι νερού πορτοκαλόζουμο
-
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 2
πρέζες αλάτι
- 4
αυγά
- 1
κρόκος αυγού για άλειμμα
-
αμύγδαλα για στόλισμα



Εκτέλεση
Όλα τα υλικά ώρα έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη και ένα φλιτζάνι αλεύρι και το βάζουμε στους 50 βαθμούς να φουσκώσει.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά και προσθέτουμε μετά το πορτοκάλι το ξύσμα μαστίχα μαχλέπι και χτυπάμε πολύ καλά.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι και το ζυμάρι που φούσκωσε. Το ζυμώνουμε καλά Προσθέτουμε το χτυπημένο βούτυρο και αν χρειαστεί προσθέτουμε στο ζυμάρι μας κι άλλο αλεύρι. Όταν ζυμωθεί το βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από το φούρνο και απλώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι την ζύμη μας.


Την απλώνουμε βάζουμε το νόμισμα και ξανά στους 50 βαθμούς να φουσκώσει. Το αφαιρούμε όταν φουσκώσει και το αλείφουμε με αυγό και προσθέτουμε το στόλισμα με τα αμύγδαλα.
Το ψήνουμε στους 175 βαθμούς
Καλή επιτυχία!
Σαν γεύση πολύ καλή δοκιμασμένη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου