Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

από την Nonna Almani

Υλικά
-  αμπελόφυλλα (αν είναι δυνατόν παραγωγής μας) φρέσκα ή κατεψυγμένα ή όπως αλλιώς προτιμάτε
-  2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
-   1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
-   αρωματικά: δυόσμο. μαϊντανό, άνηθο
-  πιπέρι κόκκινο γλυκό
-  πιπέρι μαύρο
-   αλάτι
-   1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-   1 λεμόνι


Εκτέλεση
 Τα φύλλα είναι ζεματισμένα. (Α, και ρύζι καρολίνα Σερρών ανάλογα την ποσότητα των φύλλων, π.χ. εδώ έβαλα 1,1/2 για 50 φύλλα περίπου)
Βάζουμε το 1/2 λάδι στο τηγάνι, τρίβουμε το κρεμμύδι στο ρεντέ και το φέρνουμε μερικές βόλτες, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε και αυτά, ρίχνουμε το ρύζι, το οποίο το έχουμε πλένει και στραγγίξει προηγουμένως, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα αλατοπίπερα και τέλος τα μυρωδικά με 1φλυτζάνα ζεστό νερό. Τα αφήνουμε για λίγο στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και σε λίγα λεπτά , αφού θα έχει φουσκώσει το ρύζι τα κατεβάζουμε .
Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση και αρχίζουμε το τύλιγμα!
Τυλίγουμε πάνω σε ρηχό πιάτο, με τα νεύρα του φύλλου από την επάνω μεριά, βάζουμε μια κουταλιά μικρή από τη γέμιση διπλώνουμε σαν σε φάκελο και γυρίζουμε σε ρολό. Στρώνουμε κυκλικά όσες σειρές πάρει η κατσαρόλα μας έως να τελειώσουν τα υλικά μας.
 Αλατίζουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τρίβουμε το ξύσμα λεμονιού από πάνω τους , κόβουμε και 3-4 φέτες και τις τοποθετούμε ενδιάμεσα, περιχύνουμε με 2 φλυτζάνες ζεστό νερό, σκεπάζουμε με ένα πιατάκι να μη μας χαλάσουν οι σειρές και αφήνουμε να πάρουν δυο- τρεις βράσεις (έως ότου πιουν το νεράκι τους), σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα!

Βγάζουμε το πιάτο, σερβίρουμε με λεμόνι ή γιαούρτι
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου