Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

ΨΩΜΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ


από Γιάννα Γιάννης


Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι-ότι σας αρέσει
- 680 γρ νερό βρύσης
- 2 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.γλ ζάχαρη
 - 2 κ. γλ. αλάτι
-  4-5 κ.σ. λαδάκι!!!


Εκτέλεση
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί σε μπολ κλείνω με καπάκι βάζω στο ψυγείο για 12 ώρες!! Την επόμενη μέρα ανάβω τον φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζω μέσα τη γάστρα μαζί με το καπάκι!
Βγάζω το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και  ζυμώνω κάνοντας διπλώματα. Χωρίζω το ζυμάρι σε 3 μέρη και  δίνω ότι σχήμα θέλω! Εγώ έκανα 3 στρογγυλά .
Πριν τα βάλω στο φούρνο κάνω διπλώματα και τα αφήνω από την πάνω μεριά για να κάνουν αυτό το σκάσιμο! 


Βγάζω την καυτή γάστρα-προσοχή-και  τα βάζω μέσα! Δεν λαδώνω γιατί δεν θα κολλήσουν.
Ψήνω 250 με καπάκι για μισή ώρα κ χωρίς καπάκι 1 τέταρτο!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου