Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ


από την Ipokampos Giota

Υλικά
για τη γέμιση
- 500 γρ.σπανάκι
- 1 πράσο
- 1 ματσάκι άνηθο
- μαϊντανός
- φρέσκο και ξερό κρεμμύδι
- λίγο σέλερι
- λίγο σέλινο
- 400 γρ φέτα
- 1/4 ανθότυρο
- λίγο γάλα
- 2 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
-  μία πρέζα κανέλα
- κύβος λαχανικών
 για το φύλλο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- χλιαρό νερό
- λάδι
- μία κουταλιά  ξύδι
- αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε το σπανάκι το ζεματάμε σε νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει. Ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες πρασινάδες και τις περνάμε με βούτυρο από το τηγάνι έως ότου μαραθούν και στο τέλος ρίχνουμε και το σπανάκι και τον κύβο λαχανικών.
Ετοιμάζουμε το φύλλο :παίρνουμε  μία λεκάνη και ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα και ανακατεύουμε. 
Ζυμώνουμε μία ζύμη εύπλαστη και τη χωρίζουμε στη μέση. Λαδώνουμε ένα ταψί πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και στρώνουμε το ένα φύλλο. 
Απλώνουμε τη γέμιση και στο τέλος στρώνουμε και το άλλο φύλλο. Χαράσσουμε την πίτα μας την αλείφουμε με αυγό και την ραντίζουμε με νερό. 
Ψήνουμε στους 2000 έως ότου ροδίσει.



Σημείωση: εάν το μείγμα μας έχει υγρά του προσθέτουμε φρυγανιά μαζί με τα υλικά μας για να τα τραβήξει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου