Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ



από την Eleni Giazitsioglou Doulaptsis

Υλικά
- 1 ½  κούπες σπορέλαιο (έβαλα ηλιέλαιο) 
- 1 ½  κούπες ζάχαρη
- 8 αυγά
- 1 ½  κουταλάκια βανίλια 
- ½  κούπα κοπανισμένα και μισή κούπα τριμμένα.
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
- 3 κούπες αλεύρι (μαλακό)
- 3 κουταλάκια μπέικιν 
- χυμό από μισό πορτοκάλι

Εκτέλεση
Χτυπάμε ζάχαρη με λάδι για 10 λεπτά για να ομογενοποιηθεί. Συνεχίζουμε με τα αυγά, ρίχνοντάς τα ένα ένα. 

Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με το χέρι τα υπόλοιπα , ούζο, βανίλια , αμύγδαλα και πορτοκάλι. 
Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντας το για να μην πιάσει κόμπους...Να καταφέρει να ομογενοποιηθεί δηλαδή στο μείγμα μας. 
Θα σας γίνει ένας χυλός τον οποίο τον ρίχνετε σε μικρά μακρόστενα ταψάκια λαδωμένα ή ψεκασμένα (ελπίζω να υπάρχει κι εκεί σπρέι με σπορέλαιο). 


Ψήνουμε σε 125
0. Κελσίου για 25 -30 λεπτά . Γίνονται σαν μαλακό παντεσπάνι. Τα ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες όσο πάχος θέλουμε. 


Τα απλώνουμε σε ταψιά και μετά τα ψήνουμε για 20 λεπτά σε 1000 Κελσίου...Εδώ εσείς θα κανονίσετε πόσο τραγανά και ξεροψημένα τα θέλετε. Να θυμάστε ότι στεγνώνουν και μαζεύουν στο μέγεθος. 
Καλή επιτυχία....
Στις φωτογραφίες φαίνονται ο χυλός και πώς είναι ψημένος στις φόρμες.. Η τελική μορφή εδώ στην πιατέλα , είναι δίπλα στους κουραμπιέδες...
Υ.Γ. Το ψήσιμο έγινε στο αερόθερμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου