Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


από την Eleni  Giazitsioglou Doulaptsis

Υλικά
- 1 ½  κούπα ηλιέλαιο
- ½  κούπα λιωμένο Βιτάμ (από Ελλάδα η συνταγή)
- ¾  κούπας χυμό πορτοκάλι
- ¼  κούπας κονιάκ
- 2 κουταλάκια ξύσμα από πορτοκάλι
- 2 κουταλάκια μπέικιν
- 1 κουταλάκι σόδα (ρίχνουμε στο πορτοκαλόζουμο)
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- ½  κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- ½  κούπα σπασμένα καρύδια
- 4 με 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼  κουταλάκι γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι κανέλα
(σε περίπτωση και σας γίνει σφιχτή η ζύμη, συμβαίνουν αυτά, 1/4 νερό)
Σιρόπι
- 3 κούπες νερό
-  3 κούπες ζάχαρη
- ½  κούπα μέλι
-  λίγη γλυκόζη (εγώ δεν έβαλα γιατί δεν βρίσκω εδώ που ζω)
-  χυμό από ½  λεμόνι.

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υγρά με σύρμα, το πορτοκαλόζουμο , κανέλα, γαρίφαλο, άχνη , ξύσμα πορτοκάλι.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύοντας με το χέρι ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και τα καρύδια. 
Εδώ θα σας πω ότι προσέξτε, θέλετε να απορροφηθούν τα υγρά, γι αυτό και πάρτε το χρόνος σας, σιγά σιγά με το αλεύρι.
Την πρώτη φορά βιάστηκα να τα πλάσω και μου έβγαλε το λάδι, φυσικά έριξα μόνο 4 κούπες αλεύρι. Την δεύτερη πήρε 5 1/2 κούπες. Εξαρτάται από την θερμοκρασία και υγρασία της κουζίνας....
ψήνουμε στους 180 Κ για 20 με 25 λεπτά να πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα.
Κατευθείαν απ τον φούρνο τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μόνο 30 δευτερόλεπτα, όσο χρόνο χρειαστείτε για να τα γυρίσετε δηλαδή, Τέλος ρίχνουμε το καρύδι . 

Καλή επιτυχία.

Οι φωτογραφίες ίσως σας δώσουν μια ιδέα ...Επίσης ποτέ δεν κοπανίζω το καρύδι που ρίχνω από πάνω...απλά το βάζω στον τρίφτη για τυριά....


Υ.Γ. Φέτος για πρώτη φορά ακολούθησα την συμβουλή της συνονόματης Eleni Margel Lou κι έριξα στο σιρόπι το μέλι στο τέλος χωρίς να το βράσω. 
Επίσης για πρώτη φορά τα έριξα σε κρύο σιρόπι. 
Πρέπει να σας πω ότι δεν κουράστηκα!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου