Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

ΚΡΑΚΕΡΑΚΙΑ ΣΠΙΤΙΚΑ





από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-160 μλ νερό
-55 γρ λάδι
-1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ελαιόλαδο  για το άλειμμα 
- σκόνη λιαστής ντομάτας
- σκόνη λιαστής πιπεριάς
- ρίγανη
- παπρουνόσπορος
- μαυροσούσαμο
- αλάτι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σ ένα λεκανάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ , τη ζάχαρη και το αλάτι.
κάνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και το νερό 



Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και  ζυμώνουμε ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η ζύμη.


Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτό φύλλο αλευρώνοντας για να μην κολλάει.



Κόβουμε σε κομμάτια με έναν κοφτή ζύμης η''με κουπ pat σε σχήματα.


Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα 



και με μία οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια τους ,για να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμό και να ψηθούν σωστά τα κρακεράκια. 


Αλείφουμε την επιφάνεια τους με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ελάχιστο χοντρό αλάτι και τα υλικά της επιλογής μας
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά ,ώσπου να πάρουν χρυσάφι χρώματα 
Εδώ βλέπουμε κρακεράκια με ρίγανη , μαυροσούσαμο, και σκόνη λιαστής πιπεριάς


Αυτά έχουν πασπαλιστεί με σκόνη λιαστής ντομάτας και παπαρουνόσπορο



ξεφουρνίζουμε ,τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε γυάλινο βάζο η'' μεταλλικό κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου