Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
- 2 πορτοκάλια τον χυμό
- το ξύσμα του πορτοκαλιού
- θυμάρι
- 2 λεμόνι τον χυμό
- 2 κουταλιές μέλι
- σκόρδο ανάλογα με την προτίμηση μας
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες




Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες και τις γεμίζουμε με σκόρδο.
Ανακατεύουμε το θυμάρι με το πιπέρι και πασαλείβουμε το κρέας.
Ρίχνουμε από πάνω το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Σε ένα μεγάλο ποτήρι χτυπάμε το μέλι με τον χυμό του λεμονιού και πορτοκαλιού και το λάδι.
Το περιχύνουμε πάνω από το κρέας.
Κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες και τις στρώνουμε πάνω από το κρέας.



Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε το φαγητό στους 160 βαθμούς για 2 ώρες και μετά με ανοιχτό καπάκι στους 180 για να πάρει χρώμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου