Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ



από Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- κυδώνια 1 κιλο
- 2,5 ποτήρια νερό
- 1 κιλό ζάχαρη 
- φύλλα αρμπαρόριζας
- χυμός από 2 λεμόνια



Εκτέλεση

Καθαρίζω τα κυδώνια.
Τα τρίβω στον ειδικό τρίφτη για κυδώνια η τα κόβω σαν λεπτές πατάτες ζουλιέν.



Τα βάζω σε λεκάνη με νερό και τον χυμό του ενός λεμονιού για να μην μαυρίσει.
Βάζω νερό να βράσει  και αφού στραγγίσω το κυδώνι το ρίχνω να πάρει βράση για λίγο μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να αλλάξει το χρώμα του.



Ετοιμάζω το σιρόπι χρησιμοποιώντας νερό από αυτό που έβρασα τα κυδώνια.
Όταν κοντεύει να δέσει το σιρόπι τότε έχουμε στραγγίξει το κυδώνι που βράσαμε και το ρίχνουμε στο σιρόπι με τα φύλλα αρμπαρόριζας.
Στο τέλος προσθέτουμε και τον χυμό του δεύτερου λεμονιού
Το αφήνουμε να δέσει και το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Παρατηρήσεις

Το χρώμα του γλυκού εξαρτάται πάντα από τον βρασμό.
Ανοιχτόχρωμο γλυκό σημαίνει λίγο βράσιμο.
Σκουρόχρωμο γλυκό σημαίνει μας παράβρασε το γλυκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου