Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ


από την Τζένη Λάγαρη

Υλικά

Για το παντεσπάνι
- 6 αυγά
- 1 ποτήρι ζάχαρη
-  βανίλια
- 1 ποτήρι αλεύρι
-  ½  νεσιστέ ή κορνφλάουερ
-  1 μπέiκιν

Για το σιρόπι
- 1 ποτήρι νερό με
-  4 κουτ. ζάχαρη και
- 1 σφηνάκι αμαρέτο( αν έχετε από του Τριφύλλη ακόμα καλύτερα).

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
- ½ ζάχαρη
- 1 ποτήρι αμύγδαλα

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
-  500 γρ  φρέσκια και όχι φυτική
- 2-3 κουταλιές μερέντα
-  λίγο λικέρ
Εκτέλεση

Τα τρία πρώτα υλικά, δηλαδή τα αυγά, την ζάχαρη και τη βανίλια, τα  κτυπάμε δυνατά στην μεγαλύτερη ταχύτητα 5 λεπτά .
Μετά κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουερ και το μπέικιν πάουντερ και με σπάτουλα ενσωματώνουμε σιγά σιγά.
Βάζουμε την ζύμη σε δύο διαφορετικού μεγέθους βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια Ψήνουμε σε αέρα 170 βαθμών για 20 λεπτά.
Αφού κόψουμε  τα παντεσπάνια στην μέση με ένα πινέλο τα σιροπιάζουμε  ένα ένα καθώς στήνουμε  την τούρτα.


Καραμελωμένα αμύγδαλα
Σε τηγανάκι τεφάλ , βάζουμε ½  ποτήρι ζάχαρη μέχρι να γίνει καραμέλα και ρίχνουμε 1 ποτήρι αμύγδαλα, το αδειάζουμε σε λαδόκολλα και μόλις κρυώσει στο μπλεντεράκι αρκετά (όχι να γίνει και πούδρα).
Κρέμα ζαχαροπλαστικής 500 γρ, αν είναι φρέσκια και όχι φυτική γίνεται ακόμα καλύτερη με 2-3 κουταλιές μπαμπάτσικες μερέντα και λίγο από το Τριφυλλολικεράκι.



Στήσιμο όπως την βλέπετε, ανάμεσα στα σιροπιασμένα παντεσπάνια ρίχνω καραμελωμένα αμύγδαλα καθώς και στο τελείωμα. 
Το κορδονάκι είναι από ζαχαρόπαστα και αν δεν σας λένε Αλέκα μη παρασυρθείτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου