Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ


από την Giota Haropoulou


Υλικά
- γαλοπούλα
- φυσικό χυμό λεμόνι
- φυσικό χυμό πορτοκάλι
- φυσικό χυμό μανταρίνι
- μουστάρδα
- κάρυ
- αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα γλυκιά
- ρίγανη η θυμάρι
- κουρκουμά
- τζίντζερ σκόνη.
- σύριγγα μεγάλη για ενέσεις χωρίς τη βελόνα.
- πατάτες.
 Υλικά γέμισης
- κιμά ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό
- ρύζι κατά προτίμηση άγριο η μπασμάτι
- κρεμμύδι ξερό
- κάστανα βρασμένα
- καρύδια
- κουκουνάρι
- σταφίδες
- τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
- λίγους μικρούς κύβους σκληρό κίτρινο τυρί
- μαϊντανό
- χυμό από εκείνον που ετοιμάσαμε πριν με τα εσπεριδοειδή.


Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Πλένουμε και καθαρίζουμε τη γαλοπούλα και την τοποθετούμε στη γάστρα.


Ετοιμάζουμε τους χυμούς σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα. Χτυπάμε να ενωθούν καλά. Η ποσότητα μπορεί να πολλαπλασιαστεί όσο θέλουμε. 
Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε τα μπαχαρικά. Ένα μέρος των μπαχαρικών το προσθέτουμε στο χυμό. Γεμίζουμε τη σύριγγα χυμό και κάνουμε ενέσεις με αυτόν σε όλη τη γαλοπούλα.
Και όταν λέω όλη εννοώ ΟΛΗ! Παντού!. 
Κατόπιν την πασπαλίζουμε γύρω γύρω με τα μπαχαρικά.


Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Τσιγαρίζουμε ελαφρά τον κιμά και το κρεμμύδι ,προσωπικά το κάνω με νερό όχι με λάδι), προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και λίγο νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει Όταν πιει το νερό προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τον χυμό.
Αν βάλουμε τυρί προσέχουμε λίγο το αλάτι μη γίνει η γέμιση αλμυρή. Κατόπιν με ένα κουτάλι γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα του κιμά. Βάζουμε και στο εσωτερικό του πουλερικού και στο λαιμό εκεί που έχει άνοιγμα και στα μπούτια εκεί που ενώνονται με τον κορμό αφού ανασηκώσουμε το δέρμα.
Μόλις τελειώσουμε και αφού είναι στη γάστρα (εγώ δεν τη ράβω, αλλά εσείς αν θέλετε το κάνετε), προσθέτετε χυμό αντί νερό στη γάστρα σας χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 50 βαθμούς (όχι δεν κάνω λάθος), κλείνουμε τη γάστρα και την αφήνουμε από βραδύς όλη νύχτα να σιγοψηθεί.


Εγώ τη βάζω παραμονή Χριστουγέννων τη νύχτα περίπου 1 η ώρα και την ψήνω μέχρι 11 - 12 το μεσημέρι. Την ελέγχω σε όλο αυτό το διάστημα 1 με 2 φορές.
Μόλις ψηθεί, αν δεν έχει το χρώμα που θέλουμε, αφήνουμε να ψηθεί λίγο χωρίς καπάκι σε λιιιιιγο πιο δυνατή φωτιά (180) βαθμούς. 
Όταν είναι έτοιμη βγάζουμε πρώτα τη γέμιση σε βαθιά πιατέλα και μετά βγάζουμε τη γαλοπούλα. (προσεχτικά γιατί κατά πάσα πιθανότητα είναι τόσο καλοψημένη και μαλακή ώστε διαλύεται).
Έχουμε ετοιμάσει τις πατάτες (αν θέλετε τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τις μισοβράζετε, έτσι κάνω κι εγώ) και τις βάζουμε στη γάστρα, μέσα στο ζωμό που έχει μείνει από τη γαλοπούλα, προσθέτουμε αν θέλουμε μπαχαρικά χυμό η νερό, 2 με 3 σκελίδες σκόρδο και τις ψήνουμε να ροδοκοκκινίσουν.
Το φαγάκι σας είναι έτοιμο, σερβίρουμε και μέχρι να μετρήσουμε ως το 3 έχει γίνει στο τραπέζι της… γαλοπούλας!

Εδώ να προσθέσω ότι φέτος έκανα και μία προσθήκη. Την μαρινάρισα για 12 ώρες σε ένα υγρό μείγμα που το έφτιαξα ως έξης
-  1 λίτρο νερό με
- 1 φλ του τσαγιού καστανή ζάχαρη και
- 1 φλ αλάτι
Τα έβρασα 3 λεπτά μόνο,   ίσα ίσα να διαλυθούν τα στέρεα, τα απέσυρα από τη φωτιά και πρόσθεσα άλλα 4 λίτρα νερό της βρύσης. άφησα να κρυώσει καλά και έβαλα μέσα τη γαλοπούλα και πρόσθεσα
-  δάφνη
-  δεντρολίβανο
-   χοντροσπασμένο μπαχάρι
-  χοντροσπασμένο πιπέρι
- σκόρδο
- χοντροκομμένο κρεμμύδι
-  λίγο κονιάκ και
- λίγο κρασί

Σκέπασα το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το έβαλα στο ψυγείο. Το άνοιξα 2 φορές για να γυρίσω τη γαλοπούλα γιατί πρέπει να μαριναριστεί καλά παντού. Μετά την ξεπλένουμε πολλά νερά να φύγει το αλάτι και την μαγειρεύουμε. 
Μην την αλατίσετε έχει "τραβήξει" αρκετά ήδη από το μείγμα. Αλατίστε μόνο  τη γέμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου