από Μαρία Διβάρη και Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 200 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 200 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
- 5 αυγά
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι μαστίχα
- 1 κουταλάκι μαχλέπι
- 1 κουταλάκι κακουλέ
- 1 βανίλια
- 2 φακελάκια μαγιά
- γλυκάνισο 2 κουταλιές
- αμύγδαλα ασπρισμένα για το στόλισμα
- 2 κρόκους χτυπημένους για το άλειμμα της βασιλόπιτας
Εκτέλεση
Έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου τα αυγά και το βούτυρο για να πάρουν την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα ποτήρι νερό και αφού το σουρώσουμε κρατάμε ένα φλιτζάνι του καφέ.
Σε μια λεκάνη αδειάζουμε το χλιαρό γάλα και ρίχνουμε την μαγιά 1-2 κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε 1 κούπα αλεύρι και ανακατεύουμε και αφού το σκεπάσουμε με μια πετσέτα το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να ανέβει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη.
Ρίχνουμε τα αρωματικά μας και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε την μαγιά με το αλεύρι που είχαμε να φουσκώσει και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι όπως και το φλιτζανι του καφε με το ζουμι απο το γλυκάνισο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Έχουμε λιώσει το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα πια με το χέρι.
Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε τα ταψάκια που θα ψήσουμε την βασιλόπιτα (βγαίνουν 1 μεγάλη και 2 μικρές πίτες)
και τα αλευρώνουμε.
Αδειάζουμε ανάλογη ζύμη σε κάθε ταψί και πλαταίνουμε την ζύμη σε κάθε ταψάκι.
Βάζουμε συγχρόνως και το νόμισμα μέσα.
Την στολίζουμε με τα ασπρισμένα αμύγδαλα γράφοντας το έτος 2016 και την αφήνουμε να ανέβει πάλι μέσα στο ταψί.
Όταν ανέβει η πίτα ξανά μέσα στο ταψί την αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου