Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ


από την Eleni Margel Lou

Υλικά

- 1 κιλό και κάτι αλεύρι σκληρό
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- σουσάμι και παπαρουνόσπορο (για διακόσμηση)
- λίγο λάδι για να βρέχουμε τα χέρια καθώς εκτελούμε την συνταγή.
- 1 ποτήρι του κρασιού κεφίρ

Εκτέλεση
Μέσα στο χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και  το μέλι .
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει...(15-25')
Αφού φουσκώσει ..ρίχνουμε μέσα σε λεκάνη το αλεύρι-το κεφίρ-το αλάτι και πλάθουμε ένα καρβέλι χωρίς να ζυμώσουμε καθόλου.
Βάζουμε μία λαδόκολλα σε ένα βαθύ σκεύος όπως μια γάστρα ρίχνουμε αλεύρι στην επιφάνεια το σκεπάζουμε και περιμένουμε 2 ώρες.
Μετά από 2 ώρες .σχηματίζουμε σχέδια με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και σπόρους και ανάβουμε τον φούρνο μας στους 230-
2400
Το ζυμάρι μας στο μεταξύ φουσκώνει σκεπασμένο!!!
Έπειτα από 15 λεπτά φουρνίζουμε!
Αναλόγως τον φούρνο χρειάζεται 25-35 λεπτά.
Όταν έχει ροδοκοκκινίσει το βγάζουμε και ξεκολλάμε την λαδόκολλα, αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει και έτοιμο!
Παρατήρηση: το κεφίρ θα λειτουργήσει σαν έξτρα μάγια και θα δώσει μία αίσθηση ζυμωτού ψωμιού στο τέλος

Είναι τραγανό και αφράτο !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου