Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΑΣΟΚΙΜΑΔΟΓΡΑΒΙΕΡΟΠΙΤΑ


από την Evi Nikolaidou

Υλικά

 -6 μεγάλα πράσα σε ροδέλες
-400 gr κιμάς μοσχαρίσιος
-250 gr γραβιέρα τριμμένη
-4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
-1 πακέτο σφολιάτα (ή αν θέτε, γίνεται και με φύλλο χωριάτικο-εξίσου καλή)
-4 αβγά
 -1 πρέζα μοσχοκάρυδο
-1 κρόκος αβγού(για το άλειμμα της πίτας, αν και προσωπικά προτιμώ το γάλα)
-αλάτι
-πιπέρι.

Εκτέλεση

Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζω τα κομμένα πράσα γυρνοβολώντας τα συνέχεια ,μέχρι να ''πιουν'' τα υγρά τους-σε δυνατή φωτιά. 
Αφού έχουν μαλακώσει και ''στεγνώσει'', ρίχνω το λίγο λαδάκι και τα γυρνοβολάω  λίγο ακόμα, για 5'-10' και τα κατεβάζω από την φωτιά. 
Με τον κιμά έχω δύο επιλογές: ή τον ετοιμάζω, όπως για τα μακαρόνια(έτσι τον φτιάχνω ,για πιο νόστιμο)ή τον βάζω όπως είναι μέσα στα σοταρισμένα πράσα (δεν την έχω δοκιμάσει έτσι την πίτα, δεν μπορώ, να σας πω αποτέλεσμα, αν και η συνταγή λέει με αυτόν τον τρόπο).
Προσθέτω την γραβιέρα, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, τα αβγά, το αλατοπίπερο και ανακατεύω. 
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνω το ταψί μου και απλώνω το ένα φύλλο σφολιάτας ,με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα του ταψιού. 


Απλώνω σε όλη την επιφάνεια την γέμιση και την σκεπάζω με το 2ο φύλλο. 
Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και αλείφω την επιφάνεια της πίτας με το εναπομείναν βουτυράκι και τον κρόκο του αβγού αραιωμένο με λίγο νεράκι (με το γάλα, που σας έγραψα, αλείφω την πίτα στα μισά του ψησίματος κι όχι από την αρχή).
Ψήνω στον φούρνο για 40' μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να ροδίσει!  
Καλή επιτυχία σε όσους/ες την τολμήσουν!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου