Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΠΙΤΑ


από την Evi Nikolaidou
Αγαπημένα μου μαγειράκια,ο κύβος ερρίφθη! Το αρχηγόπουλον ομίλησεν και αρχηγίνας παρούσης,με λούζεσθε...
Σήμερις για αρχή,θα σας καταπλήξω(κυριολεκτικά μάλλον)με έναν μανταρινοπίτι του εύκολου και γρήγορου! 
Λεπόν,θέμε
- 4 μανταρινάκια μυρωδάτα,μεγάλα
-4 αβγούλια κοτίσια(εκτός αν γεννάνε και τα κοκόρια σας εσάς)
-1 και 1/4 φλυτζάνια τεΐου λάδις ελαίου(τα σπορέλια δεν ενδείκνυνται)
-1 και 1/2 φλυτζάνια του ιδίου τεΐου ζαχαρίτσα γλυκιά σαν και σας
-Αλεύρι φαρινάπι(γιου νόου,την μικρά κόκκινη συσκευασία-ονόματα δεν λέω,να μην με κυνηγάει το αρχηγόπουλο,ότι κάνω διαφήμιση κι ότι έχω μετοχές στην εταιρεία,που δεν έχω δηλαδής,το ορκίζομαι,όπου θέτε).Η ποσότητα του αλευρακίου είναι το γνωστόν:''όσο πάρει'',που το παίρνει σχεδόν όλο,εκτός ίσως από μια κουταλιά περίσσευμα,που ειλικρινά δεν ξέρω,τι θα την κάμετε.
Και ολοκληρώνοντας αυτή την πανδύσκολη συνταγή θέμε κι
- 1 κουταλάκιον του γλυκού κοφτό(με το τόνισε η μανούλα,που μου έδωΚε την συνταγή-εδώ πέφτει η διαφήμιση: στα χεράκια τση μανούλας μ',που κάΜει θάματα) σόδα! 


Αυτά όλα πρέπει και να εκτελεστούν! 
Άλλη δυσκολία εδώ...
Πλένουμε καλώς τα μανταρινάκια μας(απ' όξω,ε;),γιατί αφ'ενός είμαστε και Σακαρά(=καθαρά) παιδάκια και αφ'ετέρου του άπλυτου δεν γιγνώσκω,τι μπορεί,να μας εύρει..
 Αφαιρούμε το κοτσανάκι των μανταρινακίων και τα ανοίγουμε στην μέση,όπου κι εδώ επεμβαίνουμε χειρουργικά κι αφαιρούμε το ''μαλλί'',που έχουν στην μέση τους(μία αποτρίχωση πάντα ωφελεί),καθώς και τα τυχόντα υπάρχοντα κουκουτσέλια(εκτός εάν και άμα θέτε,να ξαποστείλετε κανέναν/καμία δια πνιγμού-δική σας η απόφαση εδαπά!).
 Πετάτε και τα ποδέλοιπα υλικούλια,τουρλουμπούκι όλα, στο μπλέντερι (το έχουμε ματαπεί: αυτά τα μηχανηματάκια είναι καθιγιασμένα),τα δέρνετε ολίγον τι καιαιαι... 
βουαλά: ο μανταρινοπίτις είναι του έτοιμου για το ταψί σας(κατσαρόλα δεν ενδείκνυται εδώ...)! 
Κλασικά θα ακολουθήσουν ΥΣ... 
Αναμείνατε μέχρι τση ολοκλήρωσης των ΥΣ. και μετά σακατεύετε την συνταγούλα μου,με τα σχόλια σας...
ΥΣ.1. Τα μανταρινάκια μπαίνουν μετά του φλουδακίου των! Το τονίζω!
ΥΣ.2. Ακριβώς η ιδία συνταγούλα γίγνεται και μετά πορτοκαλακίων!
 ΥΣ.3. Την σόδα την διαλύουμε σε μια κουταλιά τση σούπας χυμο μανταρινάκι ή πορτοκαλάκι!

ΥΣ.4. Ο ταψίς που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται των γούστων σας! Άμα θέτε τον μανταρινοπίτι ως κέικ,του αφράτου και παχιού,θα τον βάλετε σε μικρό ταψί! 
Άμα τον θέτε πλακέ,(που εμέ μου αρέσει έτσι-ξέρω,σκασίλα σας),τότενες σε μεγάλο ταψί! 
Ο ταψίς πάντα του βουτυρωμένου,αγγελοκρουσμένο μ΄ βιαστικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου