Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


από την Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 5 κρόκοι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
Για τη μους πορτοκάλι
- 1 μόρφατ
- 1 ζαχαρούχο γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για τη μους σοκολάτα
- 1 κούπα κρύα κρέμα γάλακτος ADORO
- 200 γρ κουβερτούρα
- ½ κούπα γάλα(100 γρ)

Εκτέλεση
Αρχίζουμε από το παντεσπάνι. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη. Ξεχωριστά   χτυπάμε με αυγογδράτη τα ασπράδια να γίνει μία μαρέγκα σφικτή .
Σε ένα άλλο μπολ, από το σουρωτήρι περνάμε  το  αλεύρι, το κακάο, το .μπέικιν πάουντερ και τις  και 2 βανίλιες.  Όταν αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε την ζάχαρη με το αυτό που χτυπήσαμε πριν.
Και με τη σπάτουλα βάζουμε  τη μισή  μαρέγκα..και μετά όταν ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε μείγμα αλεύρι-μαρέγκα..μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα
Παίρνουμε ένα ταψάκι 26 εκ, το  βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε και ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους  170 0 σε αέρα 20-30'
Όταν κρυώσει  το τυλίγουμε  σε μεμβράνη  3 φορές και το βάζουμε στο ψυγείο
Την άλλη μέρα όταν ετοιμάζουμε την τούρτα, παίρνουμε  τη πιατέλα, και κόβουμε το παντεσπάνι στα 2
Βάζουμε  το ένα κομμάτι στη πιατέλα..και ραντίζουμε  με χυμό πορτοκάλι.. Αρχίζουμε μετά να κάνουμε την μους πορτοκάλι.
Βάζουμε  1 μορφατ να χτυπηθεί..και όταν αφρατέψει ρίχνουμε  ένα ζαχαρούχο γάλα..και ένα κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό..και το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια που στύψαμε  πριν για να ραντίσουμε  το παντεσπάνι
Βάζουμε  τη μους μία ώρα στο ψυγείο
Συνεχίζουμε με την μους σοκολάτα
Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε στη κουβερτούρα,,,
Σε ένα άλλο μπολ έχουμε χτυπήσει σαντιγί πολύ καλά μόλις λιώσει η κουβερτούρα με το γάλα..τη ρίχνουμε στη σαντιγί..και ανακατεύουμε κυκλικά να μη φύγει ο αέρας κι τη βάζουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο
Μετά βγάζουμε και τις 2 μους..και αρχίζουμε..ραντίζουμε το παντεσπάνι..απλώνουμε  λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι-μανταρίνι-λεμόνι  βάζω τη μους πορτοκάλι..τα 3/4..και βάζουμε το άλλο παντεσπάνι από πάνω
Ραντίζουμε με χυμό πορτοκάλι και βάζουμε και την υπόλοιπη μους πορτοκάλι
Γύρω -γύρω στολίζουμε  με μαρμελάδα..και τέλος περνάμε  σε μία σακούλα τη μους σοκολάτα και την βάζουμε  γύρω γύρω κάθετα και στη μέση
Βάζουμε την τούρτα στο .ψυγείο, τουλάχιστον για 3 ώρες

.και είναι έτοιμη!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου