Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΙΦΑΔΟ




από την Ipokampos Giota

 Υλικά 
- γλώσσα μοσχαρίσια 
- 1 καρότο 
- 1 κρεμμύδι ξερό 
- 5 κόκκοι μπαχάρι 
- σέλινο 
Για το στιφάδο
 - 800 γρ περίπου κρεμμυδάκια για στιφάδο 
- ελαιόλαδο 
- 1 πρέζα ζάχαρη 
- 2 σκελίδες σκόρδου 
- 15 κόκκοι μπαχάρι 
- 4 φύλλα δάφνης 
- 1 ξυλάκι κανέλας 
- αλάτι 
- πιπέρι 
- ρίγανη 
- λίγο ρακόμελο 
- 2 κουταλιές ξύδι 
- 2 κουταλιές πελτέ 
- λίγη ντομάτα τριμμένη προαιρετικά 

Εκτέλεση 
Παίρνουμε τη γλώσσα, την πλένουμε και την βάζουμε σε νερό να βράσει με το καρότο , το κρεμμύδι στα 4 κομμένο , το μπαχάρι και σέλινο. 
Την αφήνουμε να βράσει ελέγχοντας την με ένα πιρούνι εάν έχει μαλακώσει. Εγώ επειδή φοβόμουν μήπως βγει σκληρή την άφησα να βράσει 2 ώρες. 
Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορούμε να της αφαιρέσουμε την μεμβράνη και να την κόψουμε φιλετάκια. 


Σ' ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου(παιδιά μία γλώσα χρειάζεται λιγότερο από 1 κιλό .κρεμμυδάκια, μην την πατήσετε σαν έμενα γιατί μου χάθηκε η σάλτσα). 
Μόλις ροδίσουν ρίχνουμε 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4 να ροδίσουν και αυτά, βάζουμε την ζάχαρη, το μπαχάρι , την δάφνη, την κανέλα, αλάτι , πιπέρι ρίγανη και σβήνουμε με λίγο ρακόμελο. 
Μόλις εξατμιστεί σβήνουμε με 2 κουταλιές ξύδι και στο τέλος βάζουμε 2 κουταλιές πελτέ και τριμμένη ντομάτα προαιρετικά. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220 0και στρώνουμε στη γάστρα τα φιλετάκια γλώσσας . 
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια με τη σάλτσα και προσθέτουμε νερό από αυτό που τη βράσαμε ίσα που να τη σκεπάζει. 


Βρέχουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σκεπάζουμε το φαγητό μας και κλείνουμε με το καπάκι.(εάν τη βάλουμε σε ταψί τα τυλίγουμε όλα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο). Περίπου σε 40 λεπτά είναι έτοιμη. 
Αυτή τη διαδικασία ακολούθησα έμεινα ευχαριστημένη απλώς την πάτησα με τα κρεμμύδια και χάθηκε η σάλτσα. 
Την επομένη φορά θα τη δοκιμάσω διαφορετικά και θα σας ενημερώσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου