Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

ΠΙΤΕΣ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου


Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
- 3 ποτήρια περίπου χλιαρό νερό
- 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι (για όσους δεν κάνουν διατροφή)

Εκτέλεση
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό.
 Ανακατεύουμε και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό  μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια.


Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε μπολ  να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. 
Την ξαναζυμώνουμε για να ξεφουσκώσει και την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια 



Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη στο χέρι μας, και ανάμεσα στις παλάμες το ανοίγουμε σε πίτα 
Προσωπικά δεν μπόρεσα με τα χέρια και χρησιμοποίησα τον πλάστη.
 Έχουμε ζεστάνει αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνουμε κάθε πίτα για 3΄-4΄από κάθε πλευρά. 




Μπορούμε να τις ψήσουμε και στη σχάρα.



Κάθε 3-4 πίτες ξύνουμε ελαφρά το τηγάνι με μια ξύλινη κουτάλα, για να βγάλουμε το περισσευούμενο αλεύρι, επειδή καίγεται και θα πικρίσουν οι πίτες μας.



Μόλις ψηθούν οι πίτες τις βάζουμε την μία πάνω στην άλλη σε ένα πιάτο.


Σκεπάζουμε με ένα μπολ και τις αφήνουμε όλη νύχτα , ετσι θα μείνουν μαλακές . 


Τις βάζουμε σε σακουλάκι και τις διατηρούμε στην κατάψυξη


Κάθε πίτα αντιστοιχεί σε μια πολύ λεπτή φέτα ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου