Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΡΟΛΛΑ ΚΑΝΕΛΑΣ


από την Erisa Milagi 

Υλικά
Για τη ζύμη

- 75 γρ. βούτυρο
- 25 γρ. μαγιά (νωπή)
-  250 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη
-  450 γρ. αλεύρι
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 50 γρ. βούτυρο
- 5 γρ. κανέλα
- 100 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
- λίγη μαύρη ζάχαρη (προαιρετικά) 30 γρ.

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα σκεπασμένο σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την μαγιά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με το γάντζο για τις ζύμες. Προσθέτουμε και την ζάχαρη.


 Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. 
Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας αλλά θα είναι και εύπλαστη. 
Αφαιρούμε από τον κάδο του μίξερ, τη βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη ή μια πετσέτα και την αφήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.
 Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε την ζύμη με τον πλαστή σε ορθογώνιο 30Χ40 εκ. Με ένα πινέλο απλώνουμε το μαλακωμένο βούτυρο παντού πάνω στη ζύμη. 

Με τα χέρια μας σκορπίζουμε πάνω στη ζύμη το μείγμα ζάχαρης-κανέλας ώστε να πάει παντού.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του ορθογωνίου.


Με ένα οδοντωτό κατά προτίμηση μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε μικρές κάθετες φέτες περίπου 2 εκ. το κάθε ένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (24Χ30εκ) το οποίο το έχουμε βουτυρώσει.

Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα και μετά τα αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με ένα κρόκο αυγού που τον έχουμε ανακατέψει με 1 κ.γ. νερό.

Πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10-15 λεπτά(μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου