Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΑ





από την Γιάννα Παρασχοπούλου


Υλικά

- 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 250 ml νερό χλιαρό
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- σουσάμι,  παπαρουνόσπορο,   ηλιόσπορο

Εκτέλεση
Διαλύουμε  τη μαγιά στο νερό. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και κάνουμε  στο κέντρο μια λακκούβα. 
Ρίχνουμε  εκεί τη διαλυμένη μαγιά με το νερό και τέλος το λάδι. 


Ανακατεύουμε  το μίγμα με τα δάχτυλα μέχρι να ενσωματωθούν τα υγρά στο αλεύρι


 και ζυμώνουμε κατόπιν  σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να έχουμε μια μαλακή και αφράτη ζύμη. 


1ος τρόπος

Απλώνουμε  τη ζύμη πάνω σε ρηχό παραλληλόγραμμο (30x40εκ.) ταψί και την αφήνουμε  να φουσκώσει. 


 Αλείφουμε την επιφάνειά της με νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι (άσπρο ή μαύρο) ή παπαρουνόσπορο ή ηλιόσπορους. 




Κόβουμε  με μαχαίρι λωρίδες με πλάτος 2εκ. και μήκος 20-25εκ. Σηκώνουμε  μία μία τις λωρίδες και τις κυλάμε  με την παλάμη σε αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να δημιουργηθούν λεπτά κυλινδρικά κορδόνια. 


 Τα μεταφέρουμε  σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Τα αραδιάζουμε  σε σχάρα να κρυώσουν.

2ος  τρόπος.
Κόβουμε την ζύμη σε μικρές μπαλίτσες και πλάθουμε κορδόνια. Τα κόβουμε σε όποιο μήκος θέλουμε. 



Έχουμε 1 μπολ με νερό και 1 με σουσάμι.




 Μόλις φτιάξουμε τα κορδόνια παίρνουμε ένα ένα και το βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά το κυλάμε στο σουσάμι. 

Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και συνεχίζουμε ως να γεμίσει το ταψί.
Ψήνουμε  και πέφτουμε με τα μούτρα πάνω τους, κοινώς τα τσακίζουμε!!!!!!
Στο τέλος έμεινε λίγο ζυμάρι, αλλά μου είχε τελειώσει το σουσάμι, όποτε τα έβαλα στο ταψί και τα πασπάλισα με λίγο χοντρό αλάτι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου