Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ





από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 1 κιλό κοτόπουλο περίπου  σε μερίδες, ή μπούτια ή φτερούγες(ότι αρέσει στον καθένα) 
- ¼ του κιλού αμπελόφυλλα, ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, ή 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (προαιρετικό)
- ¾-1 (ανάλογα πόσο ξινό το προτιμάτε) φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

Πλένουμε και ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα


Αφήνουμε να στραγγίξουν από τα νερά τους και μόλις κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε. Το νερό που έβρασαν δεν το πετάμε.



 Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε  τα κομμάτια από το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσουν καλά όλες οι πλευρές τους.



Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, απ αυτό που  ζεματίσαμε τα αμπελόφυλλα , και  το κρεμμύδι και συνεχίζουμε  το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί. 
Προσθέτουμε  τα αμπελόφυλλα, τα μαραίνουμε  όλα μαζί για μερικά λεπτά και σβήνουμε  με το μισό χυμό λεμονιού.





Ρίχνουμε  κι ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε  και σιγοβράζουμε το φαγητό με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά. 
Στην χύτρα 10-15 λεπτά είναι αρκετά.
Τέλος, διαλύουμε  το κορνφλάουρ στον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε  στην κατσαρόλα. 


Την ανακινούμε  ώστε να πάει παντού και αφήνουμε  να σιγοβράσει 5-6 λεπτά επιπλέον.
Παρατήρηση: αν χρησιμοποιήσουμε λάδι, το βάζουμε από την αρχή στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας και τα υπόλοιπα υλικά σ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου