Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ



από την Evi Nikolaidou

Αγαπημένα μου μαγειράκια, με συγχωρείτε Κυριακάτικα, αλλά ειλικρινά δεν ευθύνομαι! Με παρότρυναν, να δώκω την συνταγή στην ομάδα κι επειδήΣ έχω αδυναμίες εις τους παροτρύνοντες, υπέκυψα... Εξέθεσα την απορία μου,πώς να γραφεί η συνταγή (του κανονικού ή του μη χειρότερα),η απάντηση ήτο του σαφεστάτου (αν και τρόμαξα, να την καταλάβω): ''ευίστηκα'' με είπαν, οπότενες...δυστυχία σας! Λεπόν σήμερα το χτύπημα θα είναι με ωά! Κλεμμένη η συνταγή, μην νομίζετε, ότι κατεβάζει η γκλάβα μου και πολλά...Ωοσαλάτα, ο τίτλος, διότι άμα λάχει, ομιλούμεν και την καθαρεύουσαν, καθότι η γράφουσα είναι παλαιάς κοπής! Χαρτί και μολύβι, σημειώνετε και πηγαίνετε στα μαρκέτια, αλλά αύριο, σήμερον κλειστά ένεκα Κυριακής...Λεπόν, αρχίζει της ωοσαλάτας το ανάγνωσμα!
Υλικά
-Ωά του βρασμένου και δη του σφιχτού (ή άμα θέτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυγά, δεν πιστεύω, να παρεξηγηθεί το σαλατικόν)!Ο αριθμός τους εξαρτάται από τις ορέξεις σας και πόσο πειναλέικα είστε...5-6 μια χαρά φτάνουν.
- 4 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε καρέ-πώς κόβουμε το μαλλί καρέ, ε, καμία σχέση (μάθαμε και το σέλερι, τρομάρα μας, γιατί ο σέλινος μας έκαμε του μπανάλ, αλλά και γιατί μας αρέσει, να παιδευόμαστε, να βγάζουμε τις τρίχες-ίνες του).
- 2-3 καρότα του ωμού και του τριμμένου(ολόκληρα δεν ξεύρω, πως θα είναι μέσα στο σαλατικό-άμα θέτε, δοκιμάστε και πείτε μου κι εμέ).
- Άνηθος,(ή και μάραθος, ότι σας αρέσει και τραβάει η περδικούλα σας, δεν θα χαλάσουμε τσι καρδιές μας τώρα, για μισό ματσάκι χόρτο).
-Κρεμμυδάκια του φρέσκου και μπόλικου, περίπου στο ένα ματσάκι(άμα είναι γκουμούτσες, μην τα βάλετε και όλα, ε;).
-Μαϊντανούλης μπολικούτσικος κι αυτός, κάπου στο μισό ματσάκι, να έχουμε πρασινάς, να βοσκάμε...
-Λαδάκι ελαίας, καθότι είμαστε και μεσογειακά παιδάκια κι έχουμε ελαίας και παίρνουμε το λαδάκι τους (και τας παλαιάς εποχάς φτιάχναμε και κότινους από αγριελιά- άσχετο, αλλά μου ήρθε συγγραφική αδεία).
-1 κουταλιά ζαχαρίτσα (παντού χωράει μια ζαχαρίτσα τελικά).
-Αλατάκι (με μέτρο, σέρνεται και μια πίεση).
-Πιπεράκι(από αυτό όσο θέτε, το πολύ-πολύ να καείτε λιγουλάκι. Θυμάστε,που μικρά μας έλεγαν οι γονείς και κηδεμόνες, θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα; Ε, τώρα, το βάζουμε μόνοι μας!).
-2 κουταλιές σούπας ξυδάκι, όχι για τα νεύρα σας, που τα προκάλεσα με την ''συνταγογράφηση'', αλλά για να δώκει  μια, κάποια οξύτητα(sic) στο ζαρζαβάτι!
-Μαγιονέζα μια φλυτζάνα (άμα έχετε τα κουράγια και φτιάχνετε δική σας ή ένα βαζουλίνι εμπορικό)! Αυτά ήταν τα υλικούλια, ξεύρω τα νεύρα σας νταντελίτσες ''μακραμέ'',που λέει κι ο φίλτατος Γιάννος μας, έτσι όπως σας τα έγραψα...

Εκτέλεση

Και τώρα η συνέχεια της έρμης της πάλαι ποτέ συνταγής είναι η ''εκτέλεσή'' της! 
Πλένουμε λεπόν όλο το χορταρικό(του άπλυτου δεν νομίζω, να είναι του γευστικού, αν και θα είναι του κριτσανιστού λόγω χωμάτινης πινελιάς),το ψιλοκόβουμε (να ''πετάξουμε'' τα κλωνάρια και τα καρότα έτσα μέσα στο πιάτο, δεν λέει),το συμπουρδουλεύουμε με τα ωά ,τα έλαια, τσι μαγιονέζες και τα ποδέλοιπα τες πα και μετά ορμάμε στις μασαμπούκες!  
Άντε και καλή μας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου