Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

ΤΟΥΡΣΙ ΓΛΥΣΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΒΥΣΣΙΝΟ

από την Δομνα Ντονη Κοκκωση Ρουτζουνη
Υλικά 
- 800 γρ γλιστρίδα η βύσσινο έβαλα για 2 βάζα :
- 30 γρ αλάτι χοντρό
-  20 γρ  στεβια
- 300 γρ  μηλόξυδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- κόλιανδρο και σκόρδα εν αφθονία
- κονιάκ 2 κουταλιές σούπας
-( στα βύσσινα έβαλα στο βάζο και κανέλα.....αντί κανέλα του πάει και γαρύφαλλο)

Εκτέλεση

Έπλυνα καλά, τις γλιστρίδες τις έκοψα, στα βύσσινα άφησα λίγο κοτσανάκι.
Σε μικρό κατσαρολάκι έβρασα το ξίδι, το κονιάκ, ζάχαρη (εγώ στεβια), αλάτι. Σε μεγάλη κατσαρόλα που παίρνει τρυπητό έβαλα λεμόνι νερό και ένα λιωμένο σκόρδο
Όταν έβρασε έβαλα το τρυπητό με τη γλιστρίδα η το βύσσινο για 1 με 1,5 λεπτό απλό ζεμάτισμα.... το βύσσινο μπορείτε να μην το ζεματίσετε
Έβαλα στον πάτο από τα απολυμασμένα ¨(στο φούρνο 100 βαθμούς) βάζα κομμένο σκόρδο και κόλιανδρο, στο βύσσινο έβαλα και μισό ξυλάκι κανέλα
Έβαλα στα βάζα το ζεματισμένο υλικό, μοίρασα το ξίδι, ξεχείλισα με το νερό που ζεμάτισα και έκλεισα τα βάζα
Το βύσσινο μπορεί να μη ζεματιστεί καθόλου απλά θα πάρει πιο πολύ χρόνο αλλά θα είναι πιο ντούρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου