Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΑΛΑ PARMIGGIANA


από τον Athanasios Panagaris

Υλικά
- 1 ½  κιλό μελιτζάνες
-150 γραμμάρια τριμμένο τυρί parmiggiano
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2 κουταλιές της σούπας πάστα(πελτέ)
- 500γρ τυρί σε φέτες (τύπου τοστ)όσο πιο καλό  τόσο πιο νόστιμο το φαγητό
- 1 ½  λίτρο πασσάτα ντομάτας (δηλαδή μονό χυμό ,όχι φλούδες και σπόρια . – αλάτι
-  λάδι
- φύλλα βασιλικού κατά προτίμηση πλατύφυλλου


Εκτέλεση

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Κόβουμε τις μελιτζάνες ,σε πάχος 1κμ ,κατά μήκος. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι ,πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι για να ξεπικρίσουν ,πιέζοντας τες με ένα βάρος 1 κγ πάνω σε ένα πιάτο , που πρεσάρει τις μελιτζάνες μες στο σουρωτήρι.
Μετά από μία ώρα ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό ,και τις απλώνουμε μία ,μία πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.(μελιτζάνες,  χαρτί, μελιτζάνες χαρτί κλπ).
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε αρκετό καυτό σπορέλαιο, τις απλώνουμε πάλι πάνω σε απορροφητικό χαρτί (στόχος να κρατήσουν , όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι)

ΣΑΛΤΣΑ
Λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι (2-3 κουταλιές τις σούπας), ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο ,ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ξανθύνουν , ρίχνουμε μετά την ντομάτα και την πάστα ,λίγο αλάτι , λίγο πριν συμπυκνωθεί η σάλτσα ρίχνουμε τα φύλλα βασιλικού και σβήνουμε την φωτιά.

ΣΤΡΩΣΙΜΟ
Σε ένα κατά προτίμηση πυρεχ η ανάλογο ταψί , το αλείφουμε με λίγο λάδι και στρώνουμε λίγη σάλτσα ίσα ίσα να κοκκινίσει, και εν συνεχεία στρώνουμε τις μελιτζάνες ,από πάνω καλύπτουμε με σάλτσα ,πασπαλίζουμε με parmiggiano, και εν συνεχεία στρώνουμε με τις φέτες του τυριού, και προχωράμε έτσι έως το τελευταίο στρώμα , που θα πασπαλίσουμε και λίγο parmiggiano πάνω στην σάλτσα για να κάνει κρούστα.
Οι μελιτζάνες στρώνονται πλεκτά ,πρώτα κατά μήκος, το άλλο στρώμα κατά πλάτος κλπ
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  200 0 35-40 λεπτά.



Την σερβίρουμε αφού κρυώσει λίγο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου