Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΚΩΤΙ ΑΛΑ ΒΕΝΕΣΙΑ


από τον Αρη Πασπαλά

Υλικά
- 1 κιλό συκώτι ( απ'ότι ζώο )
- 4-5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα φέτες
- μισό η ένα ματσάκι μαϊντανό ( κομμένο μέτρια )
- 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
 - 1κ.γ μουστάρδα ( κατά προτίμηση αν θα είναι καυτερή )
- χυμός από 1 λεμόνι ( για το συκώτι )
- μαύρο πιπέρι 2-3 πρέζες
- αλάτι
- ρίγανη
- 1ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό
Για την σάλτσα
- 5-6 κ.γ ( γεμάτες ) corn flour
- ξύσμα από 3 λεμόνια
- χυμός από 4 λεμόνια
- 1κ.γ (γεμάτη ) βούτυρο
- 2-3 κρόκους αυγών
- ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση
Σε μέτρια φωτιά , μαραίνουμε τα κρεμμύδια, τα βγάζουμε , συμπληρώνουμε ελαιόλαδο και δυναμώνουμε την φωτιά
Ρίχνουμε λίγο λίγο το συκώτι
όχι πάνω από 3 λεπτά σοτάρισμα η κάθε ριξιά!!!!
( ααα ! πριν μαζί με τα κρεμμύδια , και το ψιλοκομμένο σκορδάκι εννοείτε )
συνεχίζουμε έτσι μέχρι να σοτάρουμε όλο το συκώτι , και το κρατάμε σε μία γαβάθα να βγάλει τα υγρά του ( θα μας χρειαστούν )
Εφόσον τελειώσουμε με το συκώτι , στην ίδια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο ακόμα , ρίχνουμε πάλι τα κρεμμύδια , το συκώτι ,και το μαϊντανό
( μαζί με ζουμιά το συκώτι )
Αφού τα δουλέψουμε για 10 λεπτά ρίχνουμε το κρασί και κλείνουμε την φωτιά
( το αλκοόλ έτσι και αλλιώς θα φύγει )
Σάλτσα
Χτυπάμε τους κρόκους , το corn flour , αλάτι πιπέρι και την μουστάρδα ,  μαζί με τον χυμό απ τα λεμόνια, ( εγώ τα χτυπάω στην φραπεδιερα ), με ½ ποτήρι νερό και τα βάζουμε να βράσουν
Λίγο πριν αρχίσει να πήζει ρίχνουμε το ψιλοκομμένο άνηθο και το τρήμα λεμονιού
Δεν το Θέλουμε πολύ πηχτό
Όταν δέσει και " κρατάει στο πιρούνι , είναι έτοιμο )
Το περιχύνουμε στην πιατέλα που έχουμε βάλει το συκώτι, σερβίρουμε με ρύζι , πατάτες τηγανίτες , ψητές γλυκοπατάτες , και για πιο μερακλήδες mix φάβας και φακής ( πολτοποιημένα και τα δυο )
 Είναι παραλλαγή από το συκώτι  ala benezzia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου