Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΦΑΒΑ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΚΟΥΚΙΑ

από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 1 κιλό  κουκιά ξερά
- 1-2 ξερά κρεμμύδια
- αλατοπίπερο
- χυμός από 2-3 λεμόνια
 - ελαιόλαδο
 - φρέσκια ρίγανη
- μαϊντανός
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε από βραδύς τα κουκιά, τουλάχιστον για ένα 12ωρο. 

Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε και με την βοήθεια ενός μαχαιριού βγάζουμε το μαύρο πραγματάκι που έχουν στο πάνω μέρος. 
Το λάθος μου ήταν πως τα ξεφλούδισα κιόλας .

Ετοιμάζουμε τα υλικά μας: κρεμμύδια χοντροκομμένα. 

μαϊντανό

και ρίγανη φρέσκια.


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με λίγο νερό να μαραθούν. 


Σε λίγο προσθέτουμε και τα κουκιά , 

τον μαϊντανό, την ρίγανη,


αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Βράζουμε ως να μαλακώσουν τα κουκιά μας.
Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι και λάδι. Ως εδώ καλά.
Δεν έλαβα υπ όψιν πως αφού τα ξεφλούδισα θα έβραζαν πολύ πιο γρήγορα. Και επειδή τα έβρασα στην χύτρα και δεν έβλεπα τι γίνονταν όταν την άνοιξα αντίκρισα αυτό το θέμα.


Οπότε τι να έκανα; Τα έβρασα ακόμη λίγο προσθέτοντας λίγο βραστό νερό με αλάτι και  λίγο χυμό λεμονιού.
Κατόπιν τα άλεσα στο μούλτι προσθέτοντας λίγο λάδι.
Έγιναν κάτι σαν φάβα; Σαν χούμους;
Άγνωστον!!!!

Πάντως έγιναν πεντανόστιμα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου