Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 220 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κούπα χλιαρό νερό
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 6 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 ½ κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας μυρωδικά ξηρά η φρέσκα ( ρίγανη, θυμάρι, σκόνες μπαχαρικών, η σουσάμι, λιναρόσπορο κλπ)
- σουσάμι για επάλειψη

Εκτέλεση
Ζυγίζουμε τα αλεύρια χώρια και τα βάζουμε σε 2 μπολ. Στο μπολ με το αλεύρι ολικής άλεσης προσθέτουμε την μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε για 15  λεπτά περίπου.





 Στο άλλο μπολ με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.


Αφού περάσουν 15 λεπτά προσθέτουμε το αλεύρι με την μαγιά , το οποίο έχει διογκωθεί.



Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε είτε λίγο χλιαρό νερό είτε αλεύρι.


Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε την ζύμη μας για 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί.


Αφού περάσει 1 ώρα και η ζύμη μας έχει φουσκώσει, στρώνουμε στα ταψιά μας αντικολλητικό χαρτί. 
Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε πίτες και κόβουμε με ένα μαχαίρι κορδόνια  σε φάρδος 1 εκατοστού, τα  ρολάρουμε λίγο και τα βάζουμε πάνω στο χαρτί. 


Επειδή βαριόμουνα να ανοίγω πιτούλες πέρασα τα μπαλάκια απ το μηχάνημα για τις χυλοπίτες στο Νο 1, και έκοψα μετα τι λωρίδες. 



Έτσι έγιναν ισόπαχα και ψήθηκα ν ομοιόμορφα.

Αλείφουμε με πινέλο λίγο νερό και πασπαλίζουμε μαυροσούσαμο, η σουσάμι άσπρο ή και τα δυο


 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 0 .μέχρι να ροδίσουν!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου