από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- ελιές καλαμών
- ξύδι από κρασί 400 ml
- αλάτι χοντρό 300 γραμμάρια
- λάδι
- ρίγανη τριμμένη
- ματζουράνα τριμμένη
- 1,5 lit νερό
- 5-7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ελιές που θα ετοιμάσουμε.
Μπορούμε να τις χαράξουμε με ένα μαχαιράκι αλλά μπορούμε να τις αφήσουμε και αχαράκωτες.
Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μπώλ όπου το γεμίζουμε με νερό.
Αλλάζουμε το νερό για 20 ημέρες εάν είναι χαρακόμενες η 1 μήνα αν είναι αχαράκωτες.
Όταν διαπιστώσουμε ότι ξεπικρίσαν τότε ξεκινάμε την τελική διαδικασία.
Ανακατεύουμε τα αρωματικά φυτά μας ρίγανη και ματζουράνα.
καθαρίζουμε τα σκόρδα.
Ετοιμάζουμε την ξυδάλμη.
Σε ένα μπώλ βάζουμε το χοντρό αλάτι και προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά ανακατεύοντας για να λιώσει το αλάτι.
Προσθέτουμε το ξύδι.
Αφού πλένουμε τα βάζα που θα βάλουμε τις ελιές τοποθετούμε μια στρώση ελιάς στο βάζο ρίνουμε μείγμα ρίγανης με ματζουράνα και ψιλοκόβουμε σκόρδο.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι ελιές στο βάζο.
Προσθέτουμε στο βάζο την ξυδάλμη.
Αφήνουμε 1-2 δάχτυλα κενό και προσθέτουμε λάδι.
Κλείνουμε τα βάζα και τα αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 10 - 15 ημέρες για να πάρουν την γεύση των μυρωδικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου