Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΡΙΓΑΝΟΞΥΔΑΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- ελιές καλαμών
- ξύδι από κρασί 400 ml
- αλάτι χοντρό 300 γραμμάρια
- λάδι
- ρίγανη τριμμένη
- ματζουράνα τριμμένη
- 1,5 lit νερό
- 5-7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο




Εκτέλεση

Πλένουμε τις ελιές που θα ετοιμάσουμε.


Μπορούμε να τις χαράξουμε με ένα μαχαιράκι αλλά μπορούμε να τις αφήσουμε και αχαράκωτες.
Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μπώλ όπου το γεμίζουμε με νερό.
Αλλάζουμε το νερό για 20 ημέρες εάν είναι χαρακόμενες η 1 μήνα αν είναι αχαράκωτες.
Όταν διαπιστώσουμε ότι ξεπικρίσαν τότε ξεκινάμε  την τελική  διαδικασία.
Ανακατεύουμε τα αρωματικά φυτά μας ρίγανη και ματζουράνα.
καθαρίζουμε τα σκόρδα.
Ετοιμάζουμε την ξυδάλμη.
Σε ένα μπώλ βάζουμε το χοντρό αλάτι και προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά ανακατεύοντας για να λιώσει το αλάτι.
Προσθέτουμε το ξύδι.


Αφού πλένουμε τα βάζα που θα βάλουμε τις ελιές τοποθετούμε μια στρώση ελιάς στο βάζο ρίνουμε μείγμα ρίγανης με ματζουράνα και ψιλοκόβουμε σκόρδο.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι ελιές στο βάζο.
Προσθέτουμε στο βάζο την ξυδάλμη.
Αφήνουμε 1-2 δάχτυλα κενό και προσθέτουμε λάδι.
Κλείνουμε τα βάζα και τα αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 10 - 15 ημέρες για να πάρουν την γεύση των μυρωδικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου