Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΙΕΣ ΘΡΟΥΜΠΕΣαπό την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 2 κιλά ελιές μαύρες 
½ κιλό αλάτι χοντρό
- λάδι

Εκτέλεση
 Βάζουμε τις ελιές σε μια μαξιλαροθήκη και το αλάτι. Από πάνω αφού κλείσουμε με να σχοινάκι την μαξιλαροθήκη , βάζουμε ένα βάρος. Κάθε μέρα γυρίζουμε τι ελιές έτσι ώστε να πατηθούν ομοιόμορφα από το βάρος και να αρχίσουν να ξεπικρίζουν και να σταφιδιάζουν. Με το ανακάτεμα αυτό λιώνει σιγά σιγά και το αλάτι.Μετά από μερικές μέρες ξεπλένουμε μια ελιά και την δοκιμάζουμε.
αν μας αρέσει όσο ξεπίκρισαν τις βγάζουμε από την μαξιλαροθήκη και τις βάζουμε σε ένα τρυπητό.Τις ξεπλένουμε κάτω από την βρύση στα γρήγορα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν  καλά. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές.

1η επιλογή: Τις βάζουμε σε ένα ταψί  τις βάζουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 80 0  για να στεγνώσουν από τα νερά. 
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και έτσι όπως είναι ζεστές ακόμα, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Άμα είναι αρκετές τις τοποθετούμε σε σακουλάκια και τις διατηρούμε στην κατάψυξη. Βγάζουμε κάθε φορά και τις βάζουμε στο ψυγείο με λίγο λαδόξιδο.

2η επιλογή: Αφού στραγγίξουν καλά από τα νερά τις αλείφουμε με ηλιέλαιο και τις διατηρούμε στην κατάψυξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου