από την Γιάννα Παρασχοπούλου
Υλικά
- 2 κιλά ελιές μαύρες
- ½ κιλό αλάτι χοντρό
- λάδι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις ελιές σε μια μαξιλαροθήκη και το αλάτι.
Από πάνω αφού κλείσουμε με να σχοινάκι την μαξιλαροθήκη , βάζουμε ένα βάρος. Κάθε μέρα γυρίζουμε τι ελιές έτσι ώστε να πατηθούν ομοιόμορφα από το βάρος και να αρχίσουν να ξεπικρίζουν και να σταφιδιάζουν. Με το ανακάτεμα αυτό λιώνει σιγά σιγά και το αλάτι.
Μετά από μερικές μέρες ξεπλένουμε μια ελιά και την δοκιμάζουμε.
αν μας αρέσει όσο ξεπίκρισαν τις βγάζουμε από την μαξιλαροθήκη και τις βάζουμε σε ένα τρυπητό.
Τις ξεπλένουμε κάτω από την βρύση στα γρήγορα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές.
1η επιλογή: Τις βάζουμε σε ένα ταψί τις βάζουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 80 0 για να στεγνώσουν από τα νερά.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και έτσι όπως είναι ζεστές ακόμα, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Άμα είναι αρκετές τις τοποθετούμε σε σακουλάκια και τις διατηρούμε στην κατάψυξη. Βγάζουμε κάθε φορά και τις βάζουμε στο ψυγείο με λίγο λαδόξιδο.
2η επιλογή: Αφού στραγγίξουν καλά από τα νερά τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις διατηρούμε στην κατάψυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου