Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΣΚΕΠΑΣΤΗ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 2 φύλλα σφολιάτας
- αλαντικά διάφορα (ζαμπόν,μπέικον,γαλοπούλα)
- 2 μικρές κρέμες γάλακτος light
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 κιλό μανιτάρια διάφορα
- 1 κούπα γκούντα
- 1 κούπα έμενταλ
- 1 σφηνάκι τσίπουρο 
- 2 αυγά
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- σουσάμι
- μαυροκούκι
- 1 αυγό για επάλειψη της πίτας




Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι τα αλαντικά και μετά τα μανιτάρια.
Τα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τις κρέμες γάλακτος και τα βράζουμε λίγο σε δυνατή φωτιά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ρίχνουμε τα τυριά και τα 2 αυγά και το αλατοπίπερο.
Χτυπάμε το αυγό με το τσίπουρο και αλείφουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.το οποίο το στρώνουμε σε αντικολλητικό ταψί και το τρυπάμε με το πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και το ψήνουμε για 10 λεπτά για να γίνει τραγανό και να μην λασπώσει η πίτα.
Όταν κρυώσει απλώνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ενώνοντας τις άκριες.
Χαράζουμε την πίτα και την αλείφουμε με το αυγό χτυπημένο με το τσίπουρο.


Έτσι το φύλλο θα γίνει τραγανό αλλά και με το τσίπουρο δεν θα μυρίζει αυγό.
Πασπαλίζουμε την πίτα με σουσάμι και μαυροκούκι.
Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου