Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ



από την Ευαγγελία Βανιώτη

Υλικά

Για το φύλλο

- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 20 ml ξύδι από άσπρο κρασί
- 10 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 και 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 210 ml νερό

Για την γέμιση

- 1/2 κιλό αχνισμένο σπανάκι
- 1 ματσάκι καυκαλύθρα
- δυόσμος
- μισό ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
- 1/2 ματσάκι άνιθο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 πράσα μόνο το άσπρο τμημα




Εκτέλεση

Ζυμώνουμε το αλεύρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
Το χωρίζουμε σε 6 κομμάτια για ένα ταψάκι 25Χ35.
Για το άνοιγμα του φύλλου χρησιμοποιούμε σιμιγδάλι ψιλό.
Ετοιμάζουμε την γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε τα 3 φύλλα κάτω κι ρίχνουμε την γέμιση.
Σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα.
Την κόβουμε και την ψήνουμε στην μέση της κουζίνας σε αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου