Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 700 γραμμάρια αλεύρι
- 3 φακελάκια μαγιά
- 4 αυγά
- μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό
- 1 κουταλάκι στέβια
- 3 κουταλιές στέβια
- ξύσμα πορτοκαλιού
- ξύσμα μανταρινιού
- γλυκάνισο
- 1 κρόκο αυγού με λίγο γάλα για το άλειμμα της επιφανειας του χριστόψωμου
- μισό φλιτζάνι βούτυρο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 καρύδι





Εκτέλεση

Στο χλιαρό γάλα διαλύουμε την μαγιά και την κουταλιά στέβια.
Προσθέτουμε στο διάλυμα 2 με 3 κουταλιές αλεύρι και το αφήνουμε να ανέβει.
Χτυπάμε τα αυγά με τις 3 κουταλιές στέβια και προσθέτουμε και το ξύσμα του μανταρινιού και του πορτοκαλιού.
Όταν φουσκώσει η μαγιά την αδειάζουμε στα χτυπημένα αυγά και αφού τα ανακατέψουμε καλά τα ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι όπου έχουμε προσθέσει και 1 κουταλάκι αλάτι.
Τα ζυμώνουμε καλά και θα παρατηρήσουμε πως ελαφρώς κολλάει η ζύμη μας στα χέρια μας.
Έχουμε λιώσει το βούτυρο και το αδειάζουμε στην ζύμη μας και ξαναζυμώνουμε.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει.
Σε λαδόκολλα απλώνουμε την ζύμη μας και της δίνουμε φόρμα στρογγυλή.
Κρατάμε λίγο ζυμάρι για να στολίσουμε 
Τοποθετούμε την λαδόκολλα στο ταψί και το στολίζουμε με το ζυμάρι που έχουμε φυλάξει
Βάζουμε το καρύδι στην μέση και γύρο γύρο τοποθετούμε τα στολίδια με το ζυμάρι.


Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και το ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου