Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

για το σάμαλι

- 1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 3 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
- αμύγδαλα ασπρισμένα

για το σιρόπι

- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 λεμόνι
- 3 βανίλιες




Εκτέλεση

Σε μπώλ βάζουμε το σιμιγδάλι την σόδα την ζάχαρη το μπέκιν πάουντερ και την μαστίχα.
Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ενώνουμε τα υλικά μεταξύ τους.
Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη το μείγμα και το αφήνουμε για 3-4 ώρες να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Λαδώνουμε το ταψάκι μας και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί μας και χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια και βάζουμε σε κάθε κομμάτι και ένα αμύγδαλο.


Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα για 40 με 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Βράζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε καυτό στο γλυκό μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου