Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ






από την Giota Haropoulou

Υλικά
- 1  πακέτο φύλλο κρούστας
- 900 γρ κόκκινη κολοκύθα
- 1 φλ. τσαγιού  ζάχαρη και λίγο ακόμα
- ¾  φλ. τσαγιού  σταφίδες μαύρες και ξανθές
- 1 φλ. τσαγιού καρύδια  χοντροκομμένα
- κονιάκ για να μουσκέψουν οι σταφίδες
= λιιιιιγο τζiντζερ σκόνη
- ελάχιστο πιπέρι
- 1 φλ. τσαγιού  σιμιγδάλι
- λάδι για τα φύλλα και το ταψί

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τη κολοκύθα και τη βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι βαθύ με ένα φλ τσαγιού νερό να μισοβράσει .
Μετά  τη λιώνουμε με τη κουτάλα του πουρέ αλλά αφήνουμε και λίγα κομματάκια, και φροντίζουμε να πιει όλα τα υγρά και να στεγνώσει καλά.
Αν έχουμε χρόνο την αφήνουμε σε σουρωτήρι κάνα δυο ώρες αν όχι τη χρησιμοποιούμε αμέσως και προσεκτικά λίγο πριν τη βγάλουμε από το φούρνο χύνουμε τα υγρά και την αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμα (εγώ αυτό έκανα).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη κολοκύθα με τα υπόλοιπα υλικά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας , βάζουμε κατά μήκος κάθε ενός γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό (εννοείται ότι τα λαδώνουμε πριν το γέμισμα), και τα τοποθετούμε κυκλικά ένα ένα στο ταψί. 


Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στη πρώτη θέση από κάτω του φούρνου για 40 με 50 λεπτά.
5-10  λεπτά πριν τη βγάλουμε ελέγχουμε τα υγρά της και αν είναι πολλά , προσεκτικά γυρνάμε το ταψί στο πλάι και τα χύνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για τα υπόλοιπα 5 με 10 λεπτά στον αέρα για να στεγνώσει και είναι έτοιμη.


Όταν τη βγάλουμε τη πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.


Σημ. : τα 2 μικρά κομμάτια στο πιάτο είναι τυροπιτάκια με 2 φύλλα που μου έμειναν.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου