Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

ΛΕΜΟΝΙ ΓΛΥΚΟ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 20 λεμόνια χοντρόφλουδα
-  6 κούπες  του τσαγιού  ζάχαρη καστανή
- 3 κούπες του  τσαγιού νερό
- 2 βανίλιες
- χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Πλένουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν καλά τα λεμόνια .



 Με έναν πατατοκαθαριστή αφαιρούμε τις φλούδες τους. 



 Θα τις κρατήσουμε για να κάνουμε λικέρ λιμοντσέλο.



Κόβουμε κατά μήκος το κάθε λεμόνι και τα στύβουμε. 


Τον χυμό τους θα τον φτιάξουμε σπιτική λεμονάδα.


Αφού τα στύψουμε με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού αδειάζουμε την κάθε λεμονόκουπα από τα σπόρια και τις ίνες που έχουν απομείνει.
Σ αυτό το σημείο έχουμε 2 επιλογές. Η πρώτη είναι να κάνουμε ρολάκια την κάθε φλούδα και να την περάσουμε σε κλωστή, κάνοντας ένα κολιέ με όλα τα λεμόνια, ή να τα στερεώσουμε το καθένα με μια οδοντογλυφίδα 
Η δεύτερη είναι να κόψουμε σε μπαστουνάκια το κάθε κομμάτι.



Αφού κόψουμε η ρολάρουμε τις φλούδες, τις ζεματίζουμε για 5 λεπτά και αδειάζουμε το νερό.
 Αυτό το κάνουμε 3-4 φορές  μέχρι να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας φυσικά κάθε φορά το νερό που βράζουν.




Μόλις τελειώσουμε με το ζεμάτισμα-ξεπίκρισμα, αφήνουμε όλη νύχτα να στραγγίξουν από τα νερά τους.
Σε μια κατσαρόλα την επόμενη μέρα βράζουμε την ζάχαρη και το νερό για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει σιρόπι.



Μετά το 10 λεπτο προσθέτουμε και τις φλούδες από τα λεμόνια και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό μας.



Θα χρειαστεί περίπου 20-30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. 
Λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά προσθέτουμε τις βανίλιες και τον χυμό των λεμονιών.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλή επιτυχία!!!






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου