Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-1 δόση ζύμης γιαουρτιού
- τυρί της αρεσκείας μας
- 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. γλυκού νερό για το ψήσιμο(προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε  τα πιτάκια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8  μέρη και τα πλάθουμε  σε μπάλες. 


Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγουμε  με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλα πάχους 1/4εκ.



Με το στόμιο ενός ποτηριού, ή με κουπ πατ διαμέτρου 7εκ. κόβουμε στρογγυλούς δίσκους. 
Φυσικά το μέγεθος μπορούμε να το διαμορφώσουμε ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε να κάνουμε τα τυροπιτάκια μας


Στο τέλος μαζεύουμε  τη ζύμη που μένει μετά το κόψιμο, την ξαναπλάθουμε  σε μπάλα και την ανοίγουμε ξανά σε φύλλο, για να κόψουμε και άλλους στρογγυλούς δίσκους. 


Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. 
Παίρνουμε  ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης και βάζουμε από 1 κοφτό κουτ. γλυκού γέμιση στη μέση. 


Ύστερα διπλώνουμε  τη ζύμη έτσι ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πιέζουμε  τις άκρες με πιρούνι βουτηγμένο σε νερό. 
Αραδιάζουμε  τα πιτάκια σε λαδωμένο ταψί, ή σε λαδόκολλα και  µε ένα πινέλο τα αλείφουμε με το µείγµα του αβγού.

 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.




Σημ 1: Εκτός από πιτάκια, μπορούμε  να χωρίσουμε τη ζύμη στα 2 και να  την ανοίξουμε  δυο φύλλα, για να φτιάξουμε  μία μέτρια πίτα με την γέμιση της αρεσκείας μας. 
Επίσης, εάν ανοίξουμε  όλη την ζύμη σε ένα φύλλο μπορούμε  να κάνουμε  τάρτα ή ανοιχτή πίτα.
Σημ 2.: Μπορούμε να κάνουμε ότι γέμιση θέλουμε, με χόρτα, λουκάνικα, κιμά, μανιτάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου