Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΙΦΑΔΟ


από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
- 1 γλώσσα  μοσχαρίσια
-1κιλό κρεμμύδια μικρά
- ½    φλ. λάδι
-1 φλ. κόκκινο κρασί
-2 κ .γλ πελτέ
-1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-3 δαφνόφυλλα
-15 κόκκους πιπέρι
-10 κόκκους μπαχάρι
- ½   κγ κύμινο
- ½   κγ κανέλα
-αλάτι
-πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά την γλώσσα και την αφήνουμε σε νερό για  3 ώρες αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό.
Βράζουμε νερό και την ρίχνουμε για 5 λεπτά.
Την σουρώνουμε και σε καινούργιο νερό που βράζει ρίχνουμε αλάτι και την βράζουμε μέχρι να μαλακώσει 1 ½   ώρα περίπου ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
Την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε τον ζωμό.
Όταν κρυώσει αφαιρούμε την πέτσα που την καλύπτει και την κόβουμε φέτες ενός εκατοστού περίπου.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια αφού τα έχουμε μουλιάσει σε ζεστό νερό και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά προσθέτουμε τον πελτέ, σκόρδο, δαφνόφυλλα, κόκκους πιπέρι,  μπαχάρι, κύμινο, κανέλα λίγο αλάτι[ γιατί έχει και το ζουμί αλάτι] και πιπέρι.
Σοτάρουμε 5 λεπτά και ρίχνουμε το κρασί.
Αφού εξατμιστεί ρίχνουμε ζουμί μέχρι να σκεπαστούν και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο ζουμάκι.

Λίγο πριν το κλείσουμε προσθέτουμε τις φέτες της γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου